måndag 8 augusti 2016

Vordingborgs Sydhamn - Nyköbing Falster

Vi vakande upp och stack iväg vid 09.00. Vi körde bort till Masnedösundets bro för att se om det var öppning eller ej. Väl framför bron låg det en båt med en gubbe i som sa att bron var stängd. Så det var bara att gå runt Masnedö ner till Storströmsbron och vidare ut på Storströms-fjärden. Detta är början på Smålandsfarvattnet och med detta följer stora ytor men liten andel som är seglingsbart då man sticker 1.90 på kölen. Vi tog ut svängen rejält ner till Kogrund där det ligger två prickar som bildar port som leder vidare in i Guldborgsund. Det var spegelblank stiljte med klarblåhimmel och strålande sol så det var motorn som tog oss framåt i 5,5 knop vilket är vår normala marchfart vid motorgång.

Guldborgsund är inte djupt och det florerar olika data om det hela. Vi möte ett svenskt par i Tyskland som sa att danskarna inte garanterar djupet och att det är massor med båtar som fått roder/köl söndriga i sundet. Främst utifrån att vinterkylan pressar upp stenar från botten och har man otur landar man på en sån. Oavsett vad så kunde vi se att vårt ekolod sällam gick under 4 meter då vi följde den utmärkta farleden. Ett motorfel i detta hade inte varit kul med så lite som 0,5 meter stundtals utanför rännan och ibland väldigt väldigt smalt.

Vi kom fram till Nyköbing Falster utan incidenter och vi förtöjde i den lilla hamnen efter att ha snurrat runt lite i den stora. Hamnlotsen avråder från den lilla eftersom den är rätt snäv och trång men inga större problem. Platser fanns det gott om så vi kunde välja fritt så självklart tog vi en plats där man kan sitta och njuta av kvällsol, dricka några kalla och se andra båtar glida förbi. Hamnen och faciliteterna mycket fräscha och allt mycket nära även centrum dit vi tog oss för en matbit. Efter maten blev det eftermiddagsvila för min del och shopping för fru och barn. På kvällen blev sedvanligt bad och ungarna åkte ut med gummibåten en sväng. Skön dag och kväll! Vi närmar oss Tyskland! 


   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar