måndag 15 augusti 2016

Rudköbing - Nyborg

Vi hade tänkt Lohals som nästa hamn men vi fick korn på Nyborg och det lät som ett roligare alternativ till landsbygden på Langeland och avståndsmässsigt skiljde det inte mycket ca 7-8 nm. Något som känns mycket bra är att vi under denna resan fått 25nm som ett slags riktmärke till en daglig distans och att vi samt barnen fixar 5-6 timmar. Vindmässigt då vi lämnade Rudköbing var det sydväst som gällde och 7m/s. Detta innebar perfekt slör på vår  kurs norrut. Innan man kan sätta segel så är det återigen en ränna som  man får gå igenom.

 Farvattnet är rätt skyddat härinne så vi räknade inte med någon större sjö och inledningsvis hade vi väldigt härligt sommarväder med sol och blå himmel efter att morgonens moln hade gett sig iväg. Rudköbingsbron passeras på väg norrut. Vi  låg bra på fart och hyfsat på kurs mot mål men var tvunga att hålla ut en bit i sundet för att hamna rätt om en prick som utmärkte Tokkebacke flak. Vi gasade på bra med fart och kunde nöjt köra förbi en större holländsk båt samt en Bavaria 32:a som visade sig ha svensk flagg. Vi passerade hamnen Lundeborg på fyn.


 Solen försvann och ersattes av moln som också bidrog till nedsatt sikt in över land. En snabb koll på DMIs väderradar gav besked om att det var inte frågan om utan snarare när det skulle börja regna. Prognosen hade ju lovat byar från väst så helt oväntat var det ej. Jag hann med att byta om och sen kom det en kraftig skur som gick rakt över oss. Jag stod själv i sittbrunnen och resten satt nere i salongen i skydd. Regnskurar är ju inget vi drabbats av i större utsträckning på denna trip så jag såg det mer som lite omväxling även om det blir förbannat blött. Svårt att se något med regn som piskar in i ansiktet pga vinden så då ådrog jag mig vad hur en kamrat en gång löst samma situation. Jag sa åt Catrine att skicka upp ett av ungarnas dykmask. Det var kanon bortsett från att man fick andas lite annorlunda. Till nästa år ska jag införskaffa någon typ av goggles till ordinarie regn utrustning. Vi fick  regn i en 40 minuter ungefär. 


Vi kom in till Nyborg som erbjuder två hamnar i princip varav en ligger ett stenkast från centrum och den andre en liten bit bort. Mycket båtar vi sett i Rudköbing såg vi nu även här så rätt upptaget men vi la oss på en ledig gästplats långsides. Vi räknade med att få någon på oss utanför för det var inte mycket ledigt och hamnen fylldes upp under kvällen. Vi tog oss upp på stand där det var någon form av jippo. Proppat med människor för det var någon form av cykeltävling. Hela stan var proppad med människor. Vi åt middag och handlade på netto.

Hamnen är fin och fräsch. Bra lekplats för barnen. Strand vet jag inte eftersom vi aldrig kände behov av att bada just här. I flera danska hamnar ser vi hur hus och lägenheter har byggts i hamnarna. Måste ju vara fantastisk att sitta högst upp på terassen en varm sommar kväll och bara betrakta havet. Inte så nybyggt är Nyborgs slott som är från1100 talet och ligger mitt i centrum. Detta gör att det är Nordens äldsta borg. Kung Karl X Gustav intog staden utan strid 1659 och tyskarna invaderade den under kriget så här finns mycket histora att berätta även här.
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar