tisdag 9 augusti 2016

Gedser - Heiligenhafen

Vi kom iväg skapligt tidigt vid 08.30. Vi vill gå upp och ta en del distans innan ungarna vaknar. 30 minuter senare kommer båda upp .. de väcks av motorn så klart. Vi gick förbi färjehamnen en bit och sedan satte vi segel. Det var ost ca 6 m/s på vinden. Första delmomentet var att komma utanför vindparken. Därefter skulle vi korsa Route T i Fehrman Bält. Lite extra vaksamhet här alltså då det går stora fartyg. 

Vinden mojnade så klart. Vi saktades ner från 5 knop till 3,5 och en skvalpig sjö. Även om vi absolute ville så är 3,5 knop för långsamt på en lång sträcka. Vi körde parallellt med Route T för att parera bla ett tankfartyg som enligt AIS:en hade ett djupgående på 14 meter och hämmat pga detta. Vi gick sedan rakt på Fehrmans sydostliga udde och hade en 13 nm innan vi skulle få landkontakt. Familjen sov i sittbrunnen. Valter utan flytväst men det var för att hans väst gjorde honom så varm och allt var lugnt rent vädermässigt. För lugnt och drygt med motorn...

Vinden ökade på när vi kom ner till Fehrmans udde så vi kunde faktiskt segla på en stund med endast storsegel och ha en god fart ner till Fehrmanssund där vi skulle in i en utprickad ränna som skulle ta oss vidare under bron. Här gjorde vi det symboliska flaggbytet på gästflaggan från Dansk till Tysk. Detta ögonblick har jag sett framför mig många gånger och vi vara tillfredställda i att ha korsat Fehrman Bält och nu på väg till hamnen som låg nästan precis bakom bron.  


 Heiligenhafen har 1000 båtplatser och enligt hamnlotsen avtalas plats med hamnkapten. Vi hade inte en aning om något men efter lite snurrande bland bryggorna så förtöjde vi på en grön plats på steg 9. Båten bredvid saknade flagg men det visade sig vara en båt från Limhamn. De var här varje år och kunde meddela att platsen vi lagt oss alltid var ledig. Brygga 9 visade sig också ligga nära dusch/toaletter och hamnkontor så vi valde uppenbarligen rätt utan att veta direkt.


I och med att vi gått på rätt bra med tempot så gick vi in i total semestermode. Vädret levererade också och vi kom att se fram emot en 5 dagar som meterologerna kallar värmebölja. Perfekt!!

     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar