onsdag 10 augusti 2016

Rekommenderade sjökort

Då det var lite oklart om vart vi skulle ta vägen exakt i Tyskland så var jag även lite smått osäker på hur jag skulle utrusta avseende pappersjökorten. Hos Hjertmans i Limhamn hittade jag NV Verlag och deras Atlas serie som är uppdelad på olika avsnitt för såväl Danska som Tyska kusten och det verkade ju lämpligt då vi skulle gå igenom bägge farvatten. Så jag köpte den som heter NV, Atlas Serie 2 Lübecker Bucht - Bornholm - Copnhagen så får vi lösa resten efterhand på resan tänkte jag. Till dessa paket får man även en mycket gedigen hamnlots samt cd-skiva med men den har jag inte utforskat än. Formatet på dessa Atlas serier är väldigt behändig då alla kort är häftade så att allt blir en större bok. Hamnlotsarna ger mycket bra vägledning om allt man behöver och det finns en enkel numrering i kortet så man enkelt hittar motsv hamn i boken. Ta en kik på:  www.nvcharts.com

I Heiligenhafen insåg jag att vi kommer komma utanför vårt aktuella kort så jag gick till en marin affär och frågade efter motsv Serie 1 som skulle täcka Rund Fünnen - Kieler Bucht. De hade den så det gick snabbt att köpa den. Väl nere i båten så kollade jag in det och såg att denna version vara lösa blad vilket jag inte ville ha och vid närmare koll så stod det ju "Sportschiffahrtkarten" på framsidan så jag hade tagit fel så klart. Affären var nu stängd men jag gick upp och bad att få byta. Inga problem men de skulle inte få in nya förräns på Tisdag förmiddag.. Jag frågade tre gånger om han verkligen var säker på om de inte fanns hemma. Han erbjöd sig kolla på lagret och kom upp med det jag ville ha men det var 2015 års version och saknade cd-skiva. Årtalet är ok men jag bad om en rabatt för att cd;n saknades (mest för sakens skull) så jag fick 30euro tillbaka och gav till slut en 50 euro för kort och hamnlots för exakt det område vi behövde. Nypris i Sverige för ett helt set är 1200 kr.

Utöver dessa tyska sjökort så har vi kört med Garmin BlueChart g2 - HEU800X - Northern Europe 2014 i plottern. Det har också funkat bra och stämt överallt utom vid Kalvestroemen utanför Vordingborgs nordhamn där det var en helt ny farled utprickad och gjorde det smått lätt förvirrat. Dock var det tydligt att det var en hjälpfarled som gick mellan Faroebron och ledde vidare till Storströmsbron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar