måndag 8 augusti 2016

Nyköbing Falster - Gedser

Vi lämnade Nyköbing för att komma ner till Gedser som inte var mer än 2,5h långt borta. På så vis fick vi en lite lugnare dag men kom ändå framåt. Vi hade otur för det första som mötte oss var Kong Fredriks Bro och 45 minuter tills nästa öppning. Det vara bara att ligga och cirkulera men inte direkt framför bron för strömmen var nära 2 knop och farleden väldigt smal. Man ser det inte på bilden men det är rätt stor del av denna sträcka ca 8nm som också är snitslad bana igenom prickad ränna. Bönderna måste ha bränt på ordentligt för vi fick precis som dimma efter vi passerat bron under en timme. Vind prognosen var  sydost 3-8m/s och ökande till 10m/s under dagen. Vi hade 10m/s redan vid klockan 13. 


 Gedser har en småbåtshamn som ligger strax norr om Färjehamnen. Vi gick rakt in för bunkring av diesel pch sen till en plats bredvid en tysk och en holländsk båt. Enkelt för frun att bära av :-) Gedser är Danmarks sydligaste hamn den naturlig punkten att landa på efter överfart från Tyskland. Mycket båtar kom in under dagen. Vi utforskade staden och är det något som inte finns i Gedser så är det vettiga restauranger. Inga alls förutom den som låg i hamnen och dit vi fick återvända. Vi är lite lata på att laga mat i båten..Fler båtar kom in och vinden gjorde inte alla tillägningar enkla. Särskilt en båt som missade att få över tamparna på akterpålarna och i paniken råkade få in gasreglaget på "mycket fart framåt" men lyckligtvis lyckades de på något sätt få en mjuk landning i bryggan.


Kvällen flöt på och vi diskuterade mycket om vart vi skulle satsa på. Antingen Heiligenhafen eller Warnermunde (Rostock). Prognosen talade om ost sydost mellan 3-6m/s vilket kändes bra. En sak var säker och vi ville inte gå tillbaka i Guldborgssundet. Så kul var det inte. Warnermunde skulle ge oss ett kort ben över från Gedser men ett långt ben till Fehrmanssund i nästa skedde. Vi ville ju runda Fehrman och senare komma upp i till Langeland så Heiligenhafen kändes rätt på all sätt så det tänkte vi köra på med start tidig morgon. 5 dagar har vi vairt ute och jag tyckte vi hade bra tempo för att vara familjesegling.  

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar