söndag 7 augusti 2016

Klintholm - Vordingborg Sydhamn

Vi gav oss iväg vid 0900. Vi blev lite fördröjda då vi fick köa för att tanka upp diesel. Inget superbehov men känns alltid bättre med en full tank. Man vet aldrig när den kan behövas. Vi hade bra vind på morgonen i hamnen ca 6m/s från väst så vi såg fram emot en bra segling i ca 15 nm som det var ner till Grönsundet och dess farled som visar vägen in. Man kan gå utanför men då ska man nog veta vad man gör.. Vinden dog nästan så fort vi fått upp segel. 3 knop hade vi och för att få 4 fick vi styra in en bra bit mot land och således fel kurs. Suck! Det blev motorgång som var ganska dryg ner till Grönsundet och dess farled.Vinden kom ju så småningom men då rak i näsan. Det går ju at kryssa men vi körde på utan att bekymra oss. Fart är det vi prioriterar främst med hänsyn till barnen.
 Det var också lite oklart om vart vi skulle ta vägen denna denna dag. Grönsundet erbjuder en del mindre hamnar samt Stubbeköbing. Vi diskterade Guldborg eller Vordingborg men kom fram till att Vordingborg blir bäst. Detta val erbjöd dock andra utmaningar eftersom den hamnen har ett djup som är max 2m. Det är en populär hamn och vi skulle komma in vid 16.00 vilket är i senaste laget för att säkra en av de få platserna där vi kan ligga på med 1,90m i djupgående. Vi passerade Faroebron och lämnade därmed Grönsund.

 Vi gick direkt till Vordinborgs Sydhamn som är en liten bassäng i Masnedösundet. Här kunde vi gå in utan bekymra oss om djupet men avigsidan är att det är långt att gå till det mesta och vi upptäckte även att hamnkontoret renoverades så det som fanns att tillgå var en vagn med dusch och toa i. Vi skulle bara sova här en natt så det gick väl an. Glädjen var stor när jag blåste upp barnens båt som jag köpt till dem och denna hade de mycket roligt med under hela resan. Efter någon timme kunde vi släppa dem utan "livlina". De vill så klart ha en med motor :-)

En Hanse 370 med en göteborgsfamilj kom in och la sig bredvid oss. De flydde västkusten för norrmän sa de. Catrine letade upp Netto som närmaste affär och vi kunde senare brasa på käk i båten och vi hade en mycket fin kväll i hamnen. Det kändes som att de försäkte skapa ett område motsv Västra hamnen eller Dockan i Malmö. Det ligger en hel del lägenher i närheten av hamnen som måste ge en fantastisk utsikt. Hamnen och dess närområde behöver dock en uppryckning om det ska gå i harmoni med det övriga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar