måndag 16 juli 2018

Nordsjön Dygn 25-26

Vakten på natten var rätt kall men vi är numera vana så inget nytt under solen. Gott att krypa ner i sovsäcken på morgonen efter hundvakten. Vindvridet från Ost lyser med sin frånvaro och vi har mer Nordvästlig vind som ger oss Nordlig kurs. Vi håller på att ta oss ut från den långa trafiksepareringsområdet samtidigt som ett antal oljeplattformar ska undvikas. Vädret är på vår sida även om det är kyligt i vinden så är det blå himmel och sol. Om Nordsjön som är så beryktad och omskriven kan man säga ett antal saker. Vattnet i Nordsjön är grönt och mycket vackert.  Det är inte mer än 50 meter djupt. Det är mycket oljeriggar.

Vi blev anropade av en rigg som tyckte vi gick för nära dem. Detta trots vårt avstånd på 1 NM och enl. sjökort så stipuleras anges minst 500m marginal. Nåväl, klar blå himmel och god vind men kyligt i vinden som sagt. Hemmavid förstod vi att det pågick värmebölja. Vi körde på med skutan och låg mestadels på låga vindvinklar 25-30 grader då vi jaga höjd uppemot Danmark. Det gick på bra med fart runt 8-9 knop.

Vi passade på att ta en vaktlagsbild med samtliga sittandes på bommen denna dag.Vi hade vakten 21.00-24.00 och denna kväll var väldigt varm tyckte vi allihopa och vi hade det mycket fint med klar himmel, månsken och bra fart på skutan. Vi slog en gång precis innan vi gick av vårt pass för att undvika att segla igenom en trafikseparering. 

Vakten 06.00-09.00 avlöpte utan konstigheter. Samma mönster som föregående dag, samma väder och samma vind i stort sett. Vitval siktades under dagen, en större och en mindre. Vattnet skiftar i grönt och blått om vartannat men mer blått nu än tidigare. Klockan 17.30 ligger vi nu syd om norska oljeriggsfarmen; Tyra, Dan, Valdemar, etc. En av dem hade en flammande låga på toppen.

Kul att se detta myller av oljeriggar. Vi räknade till ca 14 st förra natten så vi får se vad natten ger då vi går på kl 24.00-03.00. Vid samma tidpunkt så har vi 230 NM kvar till Skagen om vi följer väderroutingen vilket vi inte kommer göra göra då den har en rätt så norrgående bana över Skagen så strax under 200 nm är nog mer nära sanningen i skrivande stund .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar