tisdag 3 juli 2018

Horta, Portugal - 2 Dygns vila (9-10 Maj)

Vi traskade upp till Peters Bar som sagt direkt efter ankomst. Att få besöka och uppleva denna bar känns verkligen som en milstolpe. Orsaken till detta är ju att denna bar funnits i 100 år och i 3 generationer inom samma familj försett seglare med mat och öl efter att ha korsat Atlanten i olika riktningar.  Det var dessutom 100 års jubileum 2018 när vi var där så extra roligt. Baren i sig är inte stor och det var ju fullt när vi kom så de öppnade upp ett annat utrymme så 14 personer kunde inhysas för matbeställning och intag av dito. Servicen var utmärkt och det var en sån god känsla att sitta där och bara vara där och njuta av att vi faktiskt har 2450 NM i ryggen. Som vanligt hade jag lyckats att under dagen få mer sol i ansiktet utan kräm än med kräm så jag var rätt så rödflammig insåg jag under kvällen men ölen var god och kall så prima liv!

Kvällen på Peters bar. En otrolig mängd flaggor och vimplar ifrån olika besättningar som pryder såväl tak som väggar. Detta rum, ja baren är som ett större vardagsrum, kan berätta många historier om äventyren som tog både båtar och besättningar hit. Det finns en hel del svenska hälsningar här som pryder baren. Baren har bra sortiment men i Portugal dricker man "Super Bock"  på fat. Man kan köpa olika valdetaljer som smycken, man kan köpa Peters Gin (vilket jag och flera gjorde) och så klart hit går man för att äta mat. Priserna var helt ok tycker jag.

I baren träffade jag en norsk besättning som visade mig denna bild med ett roder som man bara ser hjärtstocken på. De hade också seglat från Guadeloupe men under resan kört på något men visste inte vad. Efter incidenten med rodret hade de så småningom fått ta emot diesel av ett kryssningsfartyg för att klara trippen. De hade fått köra motor och styra med det som fanns kvar av rodret i 1000 NM. Nu väntade de på att ett nytt roder skulle flygas ner. Vilket elände säger jag och köra motor så långt måste varit asdrygt! Båten var en Sweden Yacht 390

1:a vilodagen var det bla riggkontroll som genomfördes av Bengt och Jens (i riggen). Jens var first mate och tillika även han Master of Yacht. Jens var den som jag hade kontakt med inför att jag skulle fatta själva beslutet att segla med. Han svarade på alla frågor som jag hade och på så vis kunde jag få svar på allt jag ville och även blotta min osäkerhet typ "Hur gör man i styv kuling där ute?" Jens förklarade sakligt och utan omsvep och detta gjorde mig trygg att haka på resan. Glad att jag gjorde !!

Vi njöt av att kunna ta vår första sötvatten dusch. Att även kunna sitta på toan i rak vinkel var också det en lyx som man noterade i ren reflektion. Utsikten likaså då denna bild var där man kunde stå och tvätta sig i marinans faciliteter. 2€ kostade det att duscha och då ingick att låna en handduk. På vägen ut köpte man sen en kaffe för 1€ som var utmärkt i styrka och storlek. Som sagt rimliga priser här i Portugal. 22 grader varmt med sol och fin himmel gjorde inte saken sämre.

Efter att man fått ordning på sig själv kunde man börja kolla av omgivningen i dagsljus så jag gick upp till Peters igen. Det ligger där man ser Valen på fasaden och bredvid baren har man en butik där man köpa olika souvenirer. Jag köpte en T-shirt, en kaffemugg samt två Valar i trä och två Delfiner till Ella och Valter. Hittade en marinaffär och köpte ett par Gill-regnybyxor som är är lite lättare än Mustobyxorna. Efter denna runda fixade jag till min packning då man vid detta laget lärt sig vad man behöver och inte. Det som inte behövdes åker i väskan som stuvas undan i segelstuven.

Det är inte bara väggar och tak på Peters Bar som berättar vilka som varit på Horta. Hela hamnen är prydd med olika målningar som gjorts av olika besättningar. Självklart lämnade vi en målning efter oss också.

Vårt bidrag till bryggan. Synd att vi inte kunde sätta en svensk flagg på den men färgen fattades oss.

Många målningar är det som sagt. Under dagen stack flertalet iväg på rundtur med bil men jag skippade det då jag ville vara lite för mig själv. Jag strosade runt på det lilla centrum som fanns, ringde hem till Catrine, barnen och min Far. Satt bara och njöt av livet i sittbrunnen och en öl.  Skrev ett vykort hem med en särskild grattis hälsning till Catrine som fyller år under min frånvaro. Att hitta porto till detta blev sedan en utmaning. Efter 2h tröstlös jakt och promenad så fann jag räddningen, gissa var; Peters Bar, sålde Porto.

Kväll nummer 2 så traskade vi iväg rätt långt från hamnen och hittade en pizzeria som hette Pizzeria California. Denna ligger som nummer 3 på Tripadvisor och samtliga av oss kunde intyga att efter intagen måltid att ja denna är jättebra såväl i det som serveras som i pris. Kan nämna att den var fullsatt av lokalbefolkningen vilket oftast är ett mycket bra tecken.

Pizzeria California signature Pizza. Väldigt god och kan helt klart rekommenderas! Efter denna goda måltid bar det sedan av till Peters bar igen så klart.Denna kväll kom vi i samspråk med en besättning på 3 personer som transportseglade en båt från Florida till Italien. Intressant att lyssna och få höra lite, särskilt lukrativt verkar det inte vara då de sa de fick $2000 per skaft. Visserligen har man inga jätteutgifter men det går åt mycket tid så timpriset blir ju därefter. Vi avrundade kvällen rätt tidigt. Imorgon skulle vi segla igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar