söndag 11 augusti 2013

Semestersegling sammanfattning

Sammanfattning av årets semester/familjesegling.

Vi höll oss i Sundet vilket var avsikten. Samtliga distanser förutom det sista hem blev också enligt plan ca 2-2,5h max 11 sjömil långa med tanke på och hänsyn till den yngre besättningen. Det sista benet hem var 5h långt med 21 loggade sjömil. Vi hade inte bestämt någon speciellt antal dagar att vara ute utan här anpassade vi oss utifrån väder. Vädret var på det hela taget väldigt bra och vi låg ute i 11 dagar. Seglingsmässigt så har det inte seglats så jättemycket då vindarna har varit övervägande svaga och ibland helt frånvarande och då har det blivit motorgång. I vissa fall har det varit för mycket vind och med hänsyn till besättning och situation så har det då också blivit motorgång. Färdad distans oavsett är 98 sjömil.Att ha 2 barn ombord på en längre segling är ju lika nytt för oss som båten är. Vi har seglat med vår dotter på 5,5 i vår tidigare båt men inga längre sträckor. För vår son på 2,5 år är ju detta först gången någonsin som han är på båt. Detta till trots så har de anpassat sig väldigt bra och inte en enda gång velat åka hem eller yttrat att de vill detta. Inte en enda gång frågat om tv. Det som oroat oss mest har ju varit trappan till nedgången där Lilleman tycker om att stå (med risk att trilla ner) samt hans envisa vilja att vilja gå ombord själv. Inga allvarliga incidenter har skett men just detta att släppa versus ha koll på dem har ju varit än påtagligare på sjön.  

Gjorda noteringar

Vissa saker upptäcker man när man använder dem och en sådan var spisen där det gick upp för mig att vi använder den lilla brännaren med påföljd att det tog tid att få ordentlig hetta i en stekpanna. Jag provade att försöka få fyr i den stora brännaren men lyckades ej. Detta återstår att undersöka men att snabbt få igång kastruller och pannor vid matlagning är en sak  som förenklar matlagning ombord och gör det roligare att laga mat ombord.

Vädret är väldigt avgörande. Tyvärr är det ju så och vi rår ju inte över det heller men det som vi kan påverka är graden av uthållighet. I vår gamla båt så diskuterade vi i flera år gällande sittbrunnstält och till slut köpte vi ett. Nu hade vi båten endast i en säsong med tältet innan vi sålde den men de få gångerna vi använde tältet så levererade det extrem nytta och vi insåg då att vi skulle fixat detta mycket tidigare.Så detta får vi nog ta in en offert på.    

Autopiloten har varit kass sen jag monterade av den för att fixa med roderlager. Den funkar men slirar i remmen där den ska ge kraft. Autpilot är en väldigt bra och hjälpande hand vid familjesegling eftersom jag oftast får sköta seglingen och frun hantera ungarna. Att vara utan denna hjälp gör att det byggs in ett beroende som kan hamna i konflikt med att ta hand om ungar som sitter nere i salong och pyssla med sina saker.  Vi dessa tillfällen kan det när som skrikas på mamma och med detta kan jag bli utan assistans med båten så då är autopiloten guld värd.

En annan mycket viktig sak är att involvera barnen i alla rutiner som sker ombord. Att plocka in en fender gör en 5 åring stolt! Att hjälpa till med vattenslangen gör en 2åring stolt osv osv. Detta gör dem delaktiga och skapar också en bättre förståelse för varför vissa saker är och hur det ska fungera, varför det är som de är. Vuxna människor vill vara delaktiga ombord annars känner de sig bara i vägen så samma princip gäller rimligen yngre förmågor.

Alltid flytväst på under gång. Så fort vi var under färd och man är på däck eller i sittbrunn så är det flytväst på. Detta lede ibland till att barnen valde att sitta nere i båten då vi tillåter att flytväst tas av men så fort man är i sittbrunn så tjatade vi om detta och var benhårda. Får se vilken effekt detta har. Men rutiner, rutiner, rutiner gör allt bra mycket enklare för alla.

Båten i sig har levererat enligt förväntan och 33 fot ger gott om utrymme för en 2 barns familj. Vi är väldigt nöjda med båten. Pentryts förvarings utrymmen är kanske i minsta laget men det är väl det enda vi kan anmärka på. Ett navbord tar upp plats men det är nog den bästa plats jag kan tänka mig att sitta på efter mörkrets inbrott och alla gått och lagt sig. Då summerar jag färden och dagen. Gärna tillsammans med en öl eller en whiskey.

Sammantaget är vi väldigt nöjda med båten, vår korta tur i sundet och vi anser att barnen har tagit sina dagar till sjöss över förväntan bra. Vädret spelar ju in som sagt till en stor del men om man bygger vidare på dessa erfarenheter vi gjort i sommar så kan det bli riktigt bra och roligt. Vi har redan kommit överens om Själland runt nästa år vilket vi ser fram emot. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar