lördag 16 maj 2015

AIS inträde i systemet


Uppenbarligen tar det lite tid att "födas" i AIS nätet. Class B AIS sänder med 2W som kan jämföras med handelsfatyg som sänder med 12W. Jag kollade med en kamrat i hamnen om han såg mig på sin AIS men det gjorde han inte. Detta föranledde att jag fick djupdyka i denna fråga. Jag drog igång PC-programmet som kan kolla olika diagnostik på AIS enheten. Enligt detta program sänds data precis som det ska så det är lite märkligt. Har läst en del om detta på nätet och Seapilots app ska man kunna använda som referens.

Mycket riktigt så syns jag enligt Seapilots app när jag dagen efter testade med detta, Om det beror på att jag varit ute och kört i sundet med båten och exponerat mig för AIS mottagare som Sjöfartsverket har eller om datan nu har "trillat" igenom i systemet vet jag ej. Enligt uppgift så har Seapilot appen tillgång till samma data som finns i Sjöfartsverkets AIS Basstationsnät. Återstår alltså att se om man förr eller senare dyker upp på marinetraffic.com vilket kan ta lite tid. Ska kolla med kompisen om han ser mig nästa gång han är i hamnen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar