onsdag 9 juli 2014

Total renovering av kölbalkar

Äntligen var skadorna åtgärdade efter grundstötningen. Fläcken på kölen slipad, rostskyddad och målad och kölbalkar totalrenoverade snarare än lagade.

Eftersom båten var lagad tidigare (troligen efter rejäl grundstötning) och det visade sig att denna lagning var bristfällig då det kunde konstateras såväl dålig vidhäftning som luftbubblor i den epoxy som använts så eftersom passade jag på att få allt gällande bottenstockar åtgärdade från grunden. Detta innebar i princip en fördubbling i arbete och kostnad jämfört med att bara laga den skada som uppstått efter min grundstötning men jag tycker det är väl värda pengar då man dels vill känna sig trygg med båten och även veta att det är sjyst om man en dag ska sälja den. (vilket inte alls planeras) 

Processen för arbetet innebar i korthet att all gammal epoxy slipades bort och slipning gjordes ner till båtens ursprungliga skrovlaminat. Härifrån byggde man sen upp de nya bottenstockarna i flertal olika moment med glasfiber och polyester istället för epoxy. Vidare riktar man in balkar, spacklar och slipar för att passa trädurken och slutligen så lägger man flera lager topcoat ovanpå. Arbetet förutsätter att man lossar kölbultar så att skrov och balkar inte påverkas av tryck från kölen vid produktion så det är viktig att pallas upp båten ordentligt. Lite bilder nedan som försöker sammanfatta ett omfattande arbete i korthet.

Borttagning och slipning


Återuppbyggnad av balk

Glasfiber i fler omgångar
Spackling, slipning och avjämning
Flera lger topcoat och slutresultat
Ett helt nytt kölsvin
Så här såg det ut innan renovering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar