tisdag 29 juli 2014

Helsingborg - Hornbaek

Vaknade av ett ryck i båten runt 08.30. Förra gången vi låg i Helsingborg så märkte vi inte av några ryck tendenser men det kanske berodde på att vi låg längst in och denna gången låg vi nästan längst ut på en brygga och fick då det klassiska rycket i tamparna som inte är så bekvämt. Ryckdämpande fjädrar finns ju men så har vi inte på "segeltamparna". Vi lämnade Helsingborg kl 1000. Lite försenade då vi tänkte dra ännu tidigare för målet för dagen var Hornbaek. En dansk hamn 8 nm från Helsingborg och det är inte en jättestor hamn så vi ville komma in tidigt.  I farledskorridoren var det full rulle och vi fick gå längs med farledsmärkena E3, E2 och sedan så smått styra ner mot M1 och där gå snett över till W1. Då hade vi väntat ut totalt 7 stora handelsfartyg i rännan. Vindprognosen var flaggad till skiftande eller nordlig vind upp till 8 m/s. Vi hade  princip västligt hela tiden vilket innebar spikrak motvind. Detta och eftersom vi hade bråttom så blev det motorgång för hela slanten idag. Framme vid Hornbaek gled vi in i hamn efter att vi försökt lokalisera symbolen en svart kula (typ ankarklot) med kikare från båten. Hade denna varit hissad hade det inneburit att inseglingsrännan varit igensandad och seglingsbart djup då varit under 2,5m. Vi såg inget klot så vi gled in i hamnen kl 11.45. Följer man bara prickarna in i hamnen så är det okomplicerat. Dagen innan vi kom till Hornbaek var det hamnfest så vi hoppades på viss rotation i hamnen men det såg genast mörkt ut. De platser som var lediga var skyltade upptaget och endast en större båt var på väg att lämna men även där stod det upptaget. När den la ut så sa dock besättningen till oss att vi kunde ta den så det gjorde vi. Då vi pratade med folk som låg bredvid så verkade det som att vissa platser rödskyltats av Hamnkapten inför hamnfesten men den var ju över så. När jag senare träffade honom så frågade jag om platsen och han sa att det gick fint att ligga där vi låg. Vi har aldrig varit i denna hamn tidigare så det är lite extra kul att se nytt.


 Vi gick direkt upp till det lilla city som fanns och käkade lunch. Tillbaka i båten så fixade vi igång en maskin tvätt. Vi har varit ute i en vecka nu så det börjar bli dags. Vilade gjorde vi också för hettan var närvarande även idag. Klockan är nu 1530 och vi ska dra oss mot stranden för ett dopp. Fräscha toaletter och duschar och fler än 2. Att ligga här kostar 180 danska men då ingår allt såsom ström, varmvatten till dusch. Svårt med platser dock och det finns 3 ställen i hamnen med riktiga gästplatser och består av en blandning mellan boj och kaj. Stranden kan varmt rekommenderas då den är långgrund, mycket fin sandbotten och härliga vågor rullar in vid nordlig vind, bredvid ligger också en stor lekpark. 

När vi kom tillbaka efter badet så var det en tysk som ville lägga sig bakom oss och vi sa inte nej. När det är trångt får man hjälpas åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar