lördag 19 juli 2014

2x Familjesegling 2014-07-16-18

Första semesterveckan och eftersom vädergudarna varit på bästa humör så blev det 3 dagars segling. Roligt denna tur eftersom svåger svägerska och deras son också var med. Detta gjorde att vi var 4 vuxna och tre barn ombord och det skulle bli kul att se hur båten (och besättning) hanterade detta. Vi avgick Onsdagen den 16:e Juli med Hellerup som mål. Det var lite svaga vindar inledningsvis men efter någon timmes motorgång fick vi lite mer vind från sydväst och vi kunde sätta segel. Strax innan Flakfort ökade vinden och vred upp mer mot väst vilket gav oss den rakt i ansiktet så därav gick över till motor igen. Framme i Hellerup fanns det en plats ledig som vi kunde ligga på och den tog vi. Relativt mycket ordinarie båtar som låg kvar i hamn. Kvällen avnjöts med lekpark, strandbad och sittbrunnsmys för såväl små som stora.

Fördelningen i kojerna och sömnen blev enkel då vi vuxna män tog varsin koj i salongen och resten fördelades ut på både för och akterpik så ur denna aspekten vill jag påstå att båten fixar 2 två barns familjer utan problem. Detsamma gäller även för sittbrunnen under segling där det inte finns några tveksamheter annat än när man ska slå med segel för då får man ju skapa utrymme för dessa manövrar men det är ju inget som är unikt för vår båt direkt. På torsdagen avgick vi klockan 1100 med målet att ta oss till Kastrup Strandpark. En kort sträcka på bara 6 nm och idag låg det sydliga friska vindar på menyn så det blev motormarsch hela vägen som dock bara varade i 1h 15 min. Förtöjda i Kastrup så blev det middag på stan och ännu ett strandbesök för de små. Efter nattning av de små så satt vi vuxna och njöt av dagen och kvällen tills det blev mörkt. Alla var rätt trötta då vi hållit igång sedan 0730.

Fredags morgonen  den 18:e Juli började lika underbart som den slutat med klarblå himmel och sol. Sydliga vindar även idag men det var bra med tanke på vår tänkt kurs. När väl seglen var satta och vi låg på kurs mot Sverige så loggade vi 5,5-5,9 knop i en vind som låg på 5-6 m/s syd-sydöst i flera timmar. Vi pinade höjd så mycket vi kunde. När vi var väldigt nära hemma hamnen så ökade vinden upp till 8-9 m/s så i samband med ett slag (det enda vi behövde göra på detta ben) så revad vi ner storseglet lite grann för att få bort värsta lutningen. Väl i hamn och även nu kan vi konstaterar att fredagen bjöd på bästa vädret med varma vindar och således även den bästa seglingen. Helt magiskt härligt att kunna tugga distans efter distans och nästan köra rakt i mål. Gällande att vara 7-8 personer ombord så är det absolut inga problem och jag tycker att såväl båten som besättning möte upp på alla sätt. Ser redan fram emot nästa sommar då jag kanske kan lura ut dem i en vecka :-)
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar