onsdag 24 juni 2015

Träningssegling 2015-06-23

Denna eftermiddag och kväll ägnade vi åt att träna slag och allmänt bekanta teamet med båten och hantering av densamma. Vädret var molnigt men med sol som tittade fram då och då samt en vind som låg mellan 7-9 m/s från Nordväst. Vi körde en klassisk kryss upp i sundet mot de olika märkena som man möter; Malmö redd, Flinten Nr1, Sjollen och Utposten. Vi såg till att skifta rorsman så att alla fick känna på båten samt så är jag övertygad om att det ger en ökad förståelse för arbetet då man har annan roll ombord om man vet hur det är att stå bakom ratten. Vidare så tycker alla att det är kul att styra och jag tillhör inte de skeppare som aldrig släpper ratten. Vi  körde till Vikhög tur och retur från Lagunen.

Kryssbenen är delvis lite sökande men också att väga in att vi fick reva ner ganska bra på focken och det är inte helt enkelt att pina perfekt höjd/kurs första eller fjärde gången man styr en segelbåt på kryss i 9 m/s och ska hantera sjön dessutom. Sett ur träningsperspektiv så var denna kryss utmärkt genomförd då vi i dessa förutsättningar hela tiden hade full kontroll på läget och allt kändes kontrollerat. Säkerheten går alltid först och därefter ska man ha kul och har man detta som bas så brukar man sedemera prestera. Fokus låg även på att häva eventuella uppskärningar som inträffade vid senaste kappsegling och det fanns attention på detta också ombord. Så det är så enkelt som så att ju mer man är på gymet desto mer tränad blir man. I detta fall är gymet en sittbrunn men med timmarna kommer rutinen oavsett vad man fokuserar på.

Vi hade överlag god fart trots revade segel på kryssen. Man ser att farten dyker då vi gick in i Vikhög och att vi sedan på hemvägen med slör ligger på bra fart med stor och fock helt utsläppta så klart. Vinden mojnade lite när vi närmade oss Lagunen. Hade den mojnat tidigare så hade vi slängt upp gennakern som är nästa pilsner i träningen ombord.Sammanfattningsvis en kanonskön kväll där vi loggade 20,5 nm på 3,5h vilket ger en medel på 5,8 knop. Bra jobbat Kristofer, Lars-Göran och Karl! 

Babords bog, bidevind


Styrbords bog, bidevind

LG rattar på slör

Slör på väg till Lagunen


 


2 kommentarer:

  1. Gött med träning. Jag tror generellt att man lägger på tok för lite tid på vattnet. Sällan man gör det när man är en liten besättning, dessutom om man också kanske rullar runt på olika pers. Vi får se hur det blir inför Själland Runt 2016. Gäller att svetsa ihop folket.

    SvaraRadera
  2. Håller med dig PGH! Mer träning och mer timmar är det som gäller. Samspelet ombord är ju absolut ett lagspel där kommunikation, handgrepp och timing ska klaffa. Funkar detta kan man ju hårdare foksuera på just fart och taktik. Hoppas kunna köra fler av de "större" racen 2016

    SvaraRadera