torsdag 11 juni 2015

Lagunen Kappsegling 2015-06-10

Segeling fock + storsegel
Kappsegling igen och det dröjde en vecka emellan tack vare vårt sk sommarväder. Denna kväll bjöd dock på härligt väder med en bris från Väst på ca 6-7m/s och i övrigt blå himmel med lite moln men övervägande sol. Innan själva racet körde vi igenom lite manövrar ombord då vi denna kväll tjänsgjorde totalt fyra personer ombord.

Bra kryssvinklar
Banan var en okomplicerad kryss-läns bana. Starten lyckades vi inte timma riktigt perfekt, vi tappade väldigt mycket fart de sista 30 sek in mot start och det kändes. Iväg på styrbords bog rakt ut och med halva fältet bakom oss på styrbords låring. Vi slog upp norrut för att sedan slå västerut och då kunde vi sträcka pricken men det var på gränsen att vi fixade det. Vi vagnade upp storseglet ännu mer för max höjd och vi fick höjd så vi klarade märket med kanske max 3 meter.

Uppskärning i lovart precis efter pricken
Precis vid rundning av pricken fick vi även ökande vind och en uppskärning då segelytan är för stor i förhållande till aktuell vind. Detta gör att båten kränger så pass mycket att roderverkan försvinner och man har ca 2-4 sek på sig att lossa storskotet så kan man häva detta men vi hann inte med och vi gick från 5,5 knop till att bli parkerade på 0. Man ser det tydligt på GPS spåret ovan. Detta kostade minst 1 minut innan vi hade driv i båten igen. Nu var vi själva vid pricken men detta kan bli farligt om man skär upp i en båt som ligger väldigt nära. Visst vi maxade trimmet till det yttersta men jag ska nog ta en diksussion med segelmakaren om detta om inte annat så för att lära mig mer.

1 sekund innan uppskärning
Eftersom jag kör en action kamera ombord då vi seglar så kan man se den mycket lilla men tydliga skillnad i krängning innan båten skär upp. Det kan inte vara många grader som får den att "tippa" men ligger man redan på max som är 35 så är det redan där högt så klart. 


 Oavsett så efter rundning tog vi oss in till mållinjen för slör och med en goda 5,5 knop så gennakersättning blev aldrig aktuell. Racet var kanske lite kort då det var över på 45 minuter. Gärna längre bana nästa gång. Stort tack till Carl, Lars-Göran och Kristofer för deltagande.  


   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar