söndag 6 januari 2013

Ny bränslegivare och instrument

Att bränslegivaren och/eller instrumentet inte fungerade stod klart redan vid köpet och jag gav mig på att fixa detta. Tanken rymmer 80 liter diesel och det är en säkerhetsaspekt att veta hur mycket bränsle man har. Knappt 3 Liter per timme går åt vid 2900 varv på motorn och detta motsvarar ca 5 knop. (förra ägarns uppgifter - jag ska mäta själv) således kommer man ganska långt på en tank~ 130 sjömil. För att komma åt givaren var jag tvungen att temporärt ta bort varmvattenberedaren (suck) men det visade sig dock vara ganska enkelt. 

Jag började med att försöka mäta motståndet på existerande givare med en ohm mätare. Motståndet ska ligga mellan 0-180 i Europa men jag fick inget utsalg alls. Så det blev till att ta upp givaren. 

Flänsen undertill fastnade lyckligtvis i givaren istället för att landa på tankens botten. Den gamla givaren var långt ifrån fräsch och troligen suttit i sen båten byggdes. Det var glapp i kabelns infässtning.


Jag mätte upp tankens djup till 35 cm så en givare som var 30 cm skulle bli perfekt och det blev en  givare av modell Wema som jag monterade på det löstagbara tanklocket. Jag kunde återanvända flänsen undertill då hålbilden passade. Jag mätte även med ohm mätaren och när givaren är i botten så är det 0 ohm - alltså tom tank så gott som.


Efter inkoppling så fungerade det så pass långt att givaren gav utslag på instrumentet inne i båten fast omvänt. Fullt på givaren visade tom tank på instrumentet och vice versa. Suck! Det hjälpte inte att byta plats på kablarna utan jag köpte ett nytt instrument också.

Eftersom jag nu bytt allt utom kabeln mellan instrument och givare så borde det ju fungera klockrent - vilket det också gjorde :-)!    


När väl allt fungerade så monterade jag åter tanklocket och som extra tätning la jag lite sikaflex runt. Jordkabeln monterades fast och jobbet var klart. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar