måndag 31 maj 2021

Selden Rodkick 10 - Vajer brott

Söndagen 16:e Maj åkte jag och frugan ut för årets premiärsegling och vi hade ganska ok vind med en 7 m/s från Sydväst. I övrigt lite tråkig gråvitt himmel men vi ville ut. Vi hade precis satt storseglet och föll av med vinden samtidigt som vi släppte skotet på storseglet när det sa pang! Jag fattade inte var det var som hände men sen såg jag hur seglet vill lyfta i bakkant uppåt och jag även om jag inte då visste så var det bara en åtgärd som gällde och det var att ta in seglet igen vilket vi gjorde. Därefer kunde vi konstatera att vajern i rodkicken var det som hade smällt och gått av. Vi fick segla på med focken men det blev inte så jätteroligt med bara den så seglingen blev ganska kort innan vi gick in igen. 

På denna bild har jag borrat upp popnitarna i nederdelen av beslaget och då ser man infästningen av vajern men det är ju inte denna som gett sig vilket jag trodde först. 

Här är orsaken till vajerbrottet. Lägger man detta rör fel i förhållande till vajern så skaver det och här syns tydligt att det gjort så och till slut brister det. Exakt hur man ska gör för att lägga det fel vet jag ej men det går tydligen.
Rodkicken fick besöka lokala segelmakaren som satte ditt en 5mm Dyneema tamp istället. Ett nytt rör hade jag redan sen gammalt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar