måndag 31 maj 2021

Gennakersegling & Selden Tandem Fiolblock - 30:e Maj

Söndagen 30:e Maj bjöd på initialt svaga vindar i Öresund så ännu ett perfekt tillfälle att bekanta sig med Gennakern. Vi stack norrut i Sundet och hade en fin och stabil vind på 4m/s från Syd/Sydväst. Vi loggade runt 5-6 knop. Vinden gick lite upp och ner och var upp och nosade på 7 emellanåt. Det jag var mest intresserad av att prova var inrullningen eftersom denna är top furl dvs rullas in från toppen. Sen vill jag se om min nya Twin Cam Fiolblock med Cleats skulle underlätta allt. 

Först inrullningen gick inte alls det tog bara stopp och jag tänkte att det var fel på hela skiten. Det var ganska mycket vind i seglet och vi avlastade det genom att gå upp lite i vind men samma sak. Det visade sig att man måste ta i ordentligt för att få igång rullandet och det tar tid innan man ser det eftersom det kommer uppifrån och ner. Bra so far! Vi släppte ut igen på annan bog och då fastnade manöverlinan i fiolblocket så då blev det strul men det var lätt att fixa. Vi gick på kurs in mot Västra hamnen en bra stund och det började bygga mer vind upp mot 8-9m/s så det var dags att avrunda Gennakern. Nu släppte vi helt Gennakerskottet och jag drog långa drag i manöverlinan och seglet rullade ihop sig så fint och utan strul. Vi satte focken och hade nu jättefin bidevinds segling med den också. Kanondag och kanonväder! 

Selden PBB 50 Fiolblock Tandem. Kan varmt rekommendera denna då den låser tamparna och föhindrar oavsiktligt utrullning samt ger tydlighet i vilken tamp man ska dra i för att rulla in.

 

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar