måndag 31 maj 2021

Byte av ändlöss lopp till storseglets rullmekanism

If it aint broke dont fix it sägs det men vissa saker vill man ligga på förhand med. En av dem är den ändlösa loopen till storseglet som hängt med nu i minst 8 år under min tid och troligen fler inklusive förra ägaren. Till saken hör att jag tycker den tappat lite bettet och eftersom jag ända hade ärenden till segelmakaren så la vi till detta på listan. Så denna byttes så som förskrivs mot en ny 10mm dubbelflätad tamp. Men den nya tampen är lika hal som en nysåpad ål och nyper inte alls i vinchen. 

Med den gamla tampen kunde jag dra rakt bakåt en 6-7 gånger och sen var seglet i princip inrullat, denna operation tog max ca 10 sek. Att det funkar så här är ett måste för snabba rev. Seldens manual föreskriver "Pull by hand or use a winch handle och dra i uthalet på lätta vindar". Idag har jag provat allt i både 3 m/s och 8 m/s men lika illa. Det enda som funktionellt fungerar med den nya tampen är om jag lägger inrullnings delen av loopen på en vinsch och vinschar samtidigt som jag håller emot lite på utrullnings delen av ändlösa loopen. Snarlikt Seldens procedur, men detta tar enorm tid att få in seglet i jämförelse med innan så rent performance mässigt duger det inte alls! 

Jag har provat att rugga upp den med sandpapper men den nyper ej i mastvinschen.

Mast vinschens "tänder" i blocket är det inget fel på och kuggarna inne i masten är också helt ok. Vevar man direkt på mast vinschen funkar allt ok men vi vill kunna operera detta från sittbrunnen som vi gjort so far under våra 8 år med båten .. För övrigt har jag layout #2 på däckslayout enl. Seldens manual. 
 
Jag la en fråga om detta på facebook gruppen segelbåtsfix och de andra som varit med om detta säger att tampen "sätter sig med tiden" så man får ge det lite tid verkar det som .. 

To be continued ....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar