lördag 25 november 2017

Karlshamn - Karlskrona

Dagen då vi skulle nå målet. Avfärd runt 10.00 från Väggahamn. Svaga vindar så motormarsch ner till sydost om Tärnös udde. Här hissade vi gennaker och bad om vind. Vinden kom så smått. Prognosen hade lovat upp till 9m/s från syd-sydväst.

Vinden hade en "slowstarting morgon" och vi körde gennakern relativt högt på gränsen till vad den är avsedd för och därav ingen stor satt heller. Alternativet är spinnaker men det hade inte min fru fixat så detta var det bästa givet stunden.  Vinden byggde dock sakta men säkert så vi hade rejält tryck i gennakern efter några timmar. Det märks när man ska ta ner den om inte annat. Vi tog ner den innan vi gick inomskärs med kurs mot Hasslöbron.
Gennakerseglingen gav mig också chansen att kolla hur det nya peket underlättade för detta segel och det var ju markant skillnad i form och hantering på seglet. Att få seglet framför pulpit och en "ren hantering" av haslhornet underlättar och ger ju så klart mer effekt av seglet. Fortfarande har jag inte löst transporten av Code 0 så det återstår.  Peket är ett peke av Boatsystem och kallas Racepeke 100 där 100 står för längden dvs 100cm. 


Vi rev ju gennakern utomskärs men givet vinden på nu 9m/s och stadigt kommande från sydväst så satte vi storseglet och körde in inomskärs för  vidare transport upp till bron. Finns en del prickar men det flöt på fint. Vi fick vänta en 30 minuter på broöppning så det blev en kryss och gippövning med storseglet som min fru inte kommer glömma på ett bra tag. Väl igenom så ångade vi på fint över Västra Fjärden och sen in på Yttre Redden. Mycket båtar helt plötsligt men det är ju Karlskrona eller Pinan som det även kallas. Vi rullade ut focken och seglade in till Stadsmarinan i Centrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar