onsdag 22 november 2017

Hanö med egen båt


Vi kom in i Hanö hamn tillsammans med regn så bilden ser ju inte så kul ut men vi ligger vid den stora piren. Hamnen är mycket enkel att ta sig in i och tillika mycket välskött. Det finns gott om toaletter och duschar. Allt mycket fräscht. Wifi är nog det bästa vi upplevt. Det sitter en fet antenn mitt i hamnen. Vi och barnen kunde streama Netflix filmer utan problem. Jag kollade på Suits över sommaren. Hamnavgiften betalar man över disk eller vid rondering på kvällen. Det är ett par som sköter om hamnen.  
 
Det finns en affär på ön som har det mest basala kan man nog säga men man ska inte fövänta sig att kunna veckohandla här. Det finns ingen affär i heller i Nogesund dit färjan går utan det närmaste är Hällevik, att tänka på innan man åker hit.

I anslutning till affären så finns en restaurang som man kan boka bord på och vilket vi gjorde (man vet ju inte..) och här hade de mycket fina smörgåsar av olika slag. Jag provade räksmörgåsen och det är nog helt klart en av de bättre jag ätit i hela mitt liv. Fantastisk god och kan varmt rekommenderas!
Barnmenyerna är väl lite mer tveksamma då de var samma som för vuxna men mindre i storlek. Mer barnanpassad mat kan man titta på menar jag. Men god service och gott som sagt så prova! 

Det var bättre väder dagen efter som ses på denna bild. Friska vindar på 12m/s nordligt och då blåser det rakt in i hamnen. Hamnkapten sa till mig att man begärt pengar för vågskydd men kommunen hade inga pengar. Den sämsta riktningen för denna hamn således. Tänk dig komma in i hamn och bli nekad att förtöja utanpå.  Båten bakom oss en Swan 35 nekade två båtar att ligga utanpå honom. Det blev riktig irriterad stämmning i hamnen. Han skulle gå väldigt tidigt dagen efter - dåligt tycker jag! I dessa fall får de som "hänger" anpassa sig till innerbåtens avgångstid.

Som synes har vi tagit oss an en tysk båt utanpå oss och det var ett par som var mycket trevliga och de kunde mycket bra engelska som måste tränats i yrket eller i kurs. Vi upplyste dem att vi planerar att gå vid 1000 och de sa ok. No big deal! Att vägra någon ligga utanpå är en skymf. I Danmark får man inte vägra någon. Det tyska paret blev imponerade när jag hällde upp en tysk Weissbier i sittbrunnen. Det trillade in båtar hela eftermiddagen och det var inte helt enkelt för alla att manövrer i den tuffa vinden och i den nu trånga hamnen.


Hanö Fyr är 16 meter hög och belägen på öns högsta punkt 60 meter över havet. Fyren restes mellan 1904 och 1906 och är en av de ljusstarkaste fyrarna i Östersjön. Lysvidden är hela 23,5 distansminuter eller ca 40 km.
Tre ljusblixtar slungas ut över havet var 13.5 sekund. Vid fyren ligger också SMHI:s automatiska väderobservationsstation.


Bönsäcken som ligger  på öns norra sida finns en strandsporre som sträcker sig ut i havet, med miljontals vattenslipade stenar som ständigt rör sig och ändrar form och utseende efter havets stormar och vindriktning. Under en kraftig storm 1976 raserades nästan hela udden och begravdes under vattenytan, men havet började efterhand sakteligen att återuppbygga strandsporren.

Engelska kyrkogården. Under Napoleonkrigets dagar var Hanö bas för den engelska örlogsflottans manövrer i Östersjön under åren 1810-1812. Ett minne från den tiden är den “Engelska kyrkogården” som ligger på berghällarna mellan fyren och Bönsäcken. Det stora träkorset restes först 1973 i samband med att en engelsk fregatt besökte ön."HMS Plymouth 21st of June 1973" lyder skriften på korset som härstammar från en mast på ett engelskt fartyg. Det händer även idag att den engelska flottan kommer hit till Hanö för att hälsa på. Då brukar det hållas gudstjänst uppe på kyrkogården. 2010 firades 200 års jubileum med besök av representanter från engelska flottan.

Texten om Hanö Fyr, Bönsäcken & Engelska Kyrkogården hämtades här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar