söndag 21 januari 2018

Karlskrona och skärgårdshamnar

Framme i Karlskrona så lade vi till i det som kallas Stadsmarinan. Hamnkontoret är en disk i en korridor som ligger i samma hus som restaurangen Rost och Vin. Man kan läsa på en skylt om att Karlskrona blivit utsedd till "Årets ställplats för husbilar 2016".... så mycket för det marina arvet. Gästbryggorna är av samma modell som i Ystad dvs dedikerade bryggor för gäster vilket är bra och enkelt. Wifi endast uppe i "korridoren" men mycket bra sådant. Båtaffärerna ligger fortfarande på andra sidan stan på Saltö.


Det första vi gjorde var att besöka min farmor. Hon bor på Sturkö och vi kunde ta båtbuss dit som var väldigt bra, vi ses för sällan numera så det var uppskattat. Senare anslöt min svåger med familj och vi softade i tre  dagar med käk på stan, minigolf, bad på olika ställen, besök på Stumholmen och Långö för att bada. Jag kunde hämta upp min Code 0. Vi var lite i planeringsmode om vart göra härnäst och såväl yttre skärgården som Utklippan fanns med i planerna men väder prognosen såg inte för munter ut kommande vecka så tveksamt.

Efter att vi var själva igen så tänkte vi dras ut till Säljö brygga som verkade vara något nytt med musik och band vissa dagar så vi stack iväg dit. Väl framme och under förtöjning så märkte vi att peket kunde hugga i bryggan om vi inte höll emot och vi konstaterade att bommarna var för korta för att hålla båten. Vinden låg på en 10m/s från sydväst och hyfsad gungning på denna flytbrygga. Vi lämnade och satte kurs på Sanda som ligger på Sturkö. Vi kom in i hamnen och la till fint och hoppade i land. Vi möte ett utedass. Thats it. Vi rådgjorde och tänkte att vi vill se lite mer än ett utedass och satte kurs på Lökanabben på Aspö. Mycket båtar i hamnen och inte en chans att vi kunde gå in där. Ytterst på piren låg en Arcona 43 med brittisk flagg, Vi signalerade att vi vi vill lägga oss utanpå och så gjorde vi.

Det var ett mycket trevligt brittisk par som hade båten och båten låg i Östersjön året om, främst i Stockholm sa de. Jämfört med Nordsjön så var detta rena paradiset sa de. Aspö som ö är en speciell plats för mig då jag spenderade mycket av min ungdom på denna ö. Med fiske som främsta driv men även att halva min klass i högstadiet bodde på Aspö så blev det mycket action där ute. Tillika även de militära inslagen som då omgav ön i spåren av U137 osv gjorde att vi fick alltid något kul att göra eller uppleva. Det var en annan tid då om man så säger.

Trots född och uppvuxen i staun så har jag aldrig varit på Kastellet som det heter så vi gick dit och hade en god lunch. Detta kastell var förr i tiden en bevakning av sundet in mot Karlskrona och i sundet finns det endast en liten bit som är fri att gå resten utgörs av en stenmur som ligger 0,5 meter under ytan. Mittemot kastellet ligger Kungsholmen, militär instutition sedan många år men inte numera. Det var här jag som 14 åring var prao på sjö/min plutonen och lärde mig köra båt, propllerverkan, knopar och annat bra att veta till sjös typ lanternor, navigation och sjömansskap. 

Vi hade en fin kväll i hamnen, någon i hamn kontoret sa den bästa på hela året so far.. Hamnkontoret fungerar bra och det är fina toaletter och duschar. Vi grillade i en av hamnens avsedda grillplatser som för övrigt var där man endast fick grilla. Under dagen hade man haft helikopter flygning från hamnen så ungarna var helt exalterade då inflygningen skedde direkt över vår båt. Båtar kom och kom och hur det än var så hittade de en plats på något sätt. En lärdom för mig var att hamnarna i min uppväxtstad är inte helt designade för en 33 fots segelbåt med 1,90 m under ytan. Manöverytan är oftast liten och de kan svälja 2 till max 5 större båtar sedan blir det att ligga utanpå och/eller trångt. Intressant att se hur ens referensramar ändras. Vi är ju vana vid minst 10 sjömil transport och sen komma in i en hamn med massor av utrymme.  Kvällen på Aspö var mycket fin men mycket mygg konstigt nog och något vi märkt av hela tiden och även ovana vid.

Efter grillningen kunde jag inte hålla mig längre och med en vind på 0 m/s så kunde jag hissa upp Code 0 och ta mig en ordentligt titt. Gigantiskt ! var slutsatsen. 50 m2 försegel! Ska bli hur kul som helst att prova i real action. Folk omkring undrade vad jag höll på med men svaret var enkelt: Kollar nya seglet! :-) Så efter en lång dag med mycket olika saker så somnade vi gott.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar