måndag 9 september 2013

Segelsäsongen 2013

Säsongen är i princip till ända och det är dags att utvärdera den. Om man börjar med att titta på antalet seglade sjömil så ger plotterspår från gps:sen en summa av 379 nm. Dock började jag inte logga distansen på detta sätt förrän vid midsommar så jag tänker mig en större siffra runt 430-450. Det är nog ganska nära vad som loggats totalt. Ser man på siffran så är det en bra siffra då jag varit med om säsonger då man knappt kommit upp till 200 nm men även säsonger då man gjort 700 nm. Bryter man ner detta vidare så kan man urskilja mellan 2 olika kategorier och det är familjesegling och renodlad kappsegling.

Höstkappsegling
Kappsegling har skett i 198 nm varav 100 nm kan tillskrivas Fyrtornsrundan och 40 nm kommer ifrån Näset Runt. Resterande sjömil har loggats utanför Klagshamn i de olika kappseglingarna som klubben anordnat.  Från Maj till Juli fanns det totalt 11 seglingar planerade och deltagande skedde i 8 av dem vilket är 72% och således en mycket bra närvaro på havet. Efter Juli blev närvaron den omvända och av 8 planerade seglingar blev det bara 3 och således 37% umgänge med Poseideon.

Sammanräknat så blir det totalt sett 19 seglingar och närvaro på 11 av dem ger en siffra på 57% vilket inte är illa men en bit kvar till målet som var 70%.. Det var för många seglingar som föll bort i Augusti av olika skäl. Ibland berodde det på för hård vind i kombination med regn eller att det saknades helt enkelt gastar.

Resultatmässigt har det inte varit några topp placeringar men jag väljer att helt strunta i detta då denna säsong har varit en lärotid såväl för mig som för de som deltagit ombord. Men om jag gör en enkel analys så är starterna viktiga att ta och att i övrigt minimera spilltid vid såväl slag som revning av segel. Allt detta kommer ju mer man seglar och det är ingen slump att det finns ett tydligt samband mellan fokuserad aktivitet och goda resultat. Stort tack till er som deltagit under sommaren 2013 för er tid, engagemang och vilja att lära. Jag räknar med er 2014 dubbelt så mycket!
    
Familjesegling har skett i resterande 182 nm (av 379) och målsättningen att spendera minst 15 nätter i båten slog vi med ett dygn så totalt 16 nätter och således en hel del dagar spenderade i båten med familjen. Vädret spelar ju givetvis in i detta också och ur ett svenskt perspektiv har ju det varit bra väder. Barnen har tagit till sig livet ombord väldigt bra och det är ju väldigt roligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar