söndag 8 september 2013

Kappsegling Tisdag 20:e Augusti

Tisdagscupen fortsätter i hamnen. Seglingen den 13:e Aug fick vi ställa in då det blåste kuling i kombination med regnskurar. Av förklarliga skäl var det ingen som ville gå ut. Tisdagen den 20:e var det sol och blå himmel men dessvärre väldigt lite vind istället. Många båtar ställde upp, säkert 10 st.

Vi la oss långt in i hamnöppningen och slog upp för styrbords halsar och tänkte gå längs med hela startlinjen. För att hålla nere farten hade vi bara storseglet satt. Genau rullades ut då det var två minuter kvar. Det var inte optimalt då vi blev en minut för tidiga och vi tvingades falla av till babord strax innan flaggan. Vi föll och såg då att resten av fältet låg för babords halsar och då slog vi snabbt tillbaka och kunde på så vi behålla vår framskjutna placering framför hela fältet och snabbt få fri vind.

Detta trots en babords bog. Efter en liten stund fick vi dock slå för en båt - 806- kom på styrbords halsar men det var ok för vi fick fri vind framför hela klungan och till slut hade vi även denna båt bakom oss och vi tog även bättre höjd än dem. Vi hade kurs rakt på skitpricken som vi kallar ett gul specialmärke. I lä men långt nedanför oss hade vi en Albin Express att vakta på. En sådär 300 meter framför pricken började vinden mojna och vi fick tyvärr falla lite för att ha fart. Farten pendlade mellan 3-5 knop i dessa mycket svaga vindar.

När vi var tvärs pricken så slog vi upp mot den och vi klarade nästan att sträcka den men tvingades slå precis framför den och sen kunde vi runda. Slaget var onödigt men samtidigt innebar ju detta att vi verkligen inte seglade en centimeter för långt. Efter rundning blev det halvvind och vind dog så sakta och sakta ut. Vi snackar dö ut och fart på 2-2,5 knop. Fler båtar bakom oss satte spinnakers och gennaker. 2 båtar kom jämsides med oss på detta sätt och det var 806 samt Albin Expressen. Vi rundade det andra märket som kallas Nordmärket vilket är en boj utlagd av klubben. Vi höll jämna steg och det skiljde bara en båtlängd mellan oss och dessa två båtar vilket jag tycker är konstigt då dessa väger 1,8 ton och kör spinnaker. Vi körde stor och genau och väger 5,2 ton. Farten var beskedliga 0,10 - 0,8 knop. Alla kämpade väl men detta till trots så ljöd till slut signalen för att maxtiden var nådd och ingen båt kom i mål.

Detta var den bästa kappseglingen hitills i år ur ett taktiskt perspektiv. Trots lite oflyt i starten lyckades vi ta en bra position vid start och fick fri vind vilket var viktigt i den svaga vind som rådde, Vi tog bra höjd seglade fokuserat på fart och spillde minimal distans vid märkena. En mykcet erfaren gast gör ju sitt till också så klart. Hade inte vinden dött så hade detta race nog gett oss en trevlig placering. Så utifrån detta är det bara att konstatera att övning ger färdighet,

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar