onsdag 31 juli 2013

Tuborg Hamn

Det regnade kraftigt under natten och större delen av morgonen fram till 0800. Vid 0900 blev det uppehåll och vi kunde då börja fundera på dagens segling. Prognosen hade ju sagt regn större delen av dagen men det var ju sol och blå himmel i moln om än i ostabil luft. Vi bestämde att vi går till Tuborg hamn. En kort sträcka på endast 5,5 nm och för det faktum att vi aldrig varit där. Väl ute ur Kastrups hamn så insåg jag att det var något strul med plottern eftersom endast baskartan visades och inte den detaljerade sjökortsbilden. Uppenbarligen hade antingen plottern eller kortet fått så mycket vatten under natten så det var det som gjorde att läsningen av datafilen inte funkade ordentligt. Detta skapade en viss oreda men vattnet utanför köpenhamn är så pass enkelt så att ett sjökort räcker och det hade jag ju så klart i reserv. Kan nämna att allt funkade senare på kvällen och normalt brukar jag ta in plottern men denna kväll så tänkte jag låta den sitta och givetvis fick man lida för det direkt :-)

På kurs upp mot Tuborg så satte vi storsegel med rev 1 och likaså genau då vinden låg på 8 m/s nv och vi gjorde bra fart direkt med 6 knop på bidevind och vi låg på detta ben ett tag (med två ungar som sov i sittbrunnen) vinden var rejält byig och vi fick lufta storen några gånger. Till slut så kändes det inte bekvämt med två små barn i sittbrunnen i den byiga vinden så vi rullade in storen men körde på med genau (enklare att hantera) vi gjorde god fart för endast genau på 5,5 knop i bidevind. Efter att klassiskt bymoln passerat oss ökade vinden rejält upp till en 11 m/s och då bestämde vi oss att övergå till motor då vårt resmål låg mitt i vindögat och det känns inte logiskt att kämpa mot vind bara för man ska. För egen del hade jag gärna kryssat men jag har lovat familjen bekvämlighet framför segling till varje pris.


Tuborg hamn är stor och det första som möter är en rad riktigt stora motorbåtar dvs riktigt stora. Man kan lägga till inne i hamnen men också väldigt långt ut. Vi la oss långt ut och fick därmed väldigt nära till toa, dusch osv. Det kostar en slant 200 dk att ligga här men servicen i hamnkontoret, wifi och lånecyklar funkade utmärkt. Till dess nackdel ska väl sägas att hamnen är ganska steril och livlös - i alla fall den kväll vi var här. Denna kan beskådas en bit upp i samhället
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar