måndag 24 september 2018

Semestersegling 2018

Vi påbörjade vår semester med en vecka på Mallorca och där var det 30-35 grader. När vi kom hem så var det ingen större skillnad
Semesterseglingen i år kan summeras som mycket avslappnad med ett kanonväder av sällan skådat slag i Sverige. Vi inlede första natten i egna hamnen med inköpt tapas och dryck i sittbrunnen. I år har vi även köpt ett nytt sittbrunnsbord som står stabilt och fungerar mycket bra.

Det blev mestadels korta ben upp till Norra Öresund och besök i flera hamnar såsom Borstahusen, Helsingör, Hornbaek, Gilleleje, Höganäs, Råå, Rungstedt, Kyrkbacken, Vedbaek, Hellerup och Lomma på vår första tur. Badandet deta år måste uppgå till nytt rekord. Den där första choken att man måste upp infann sig aldrig när man hoppade i. Vi köpte en badtemp och det var aldrig under 22 grader. Med denna kunde jag även kalibrera tempen på ekolodet som visade 16,7.

Helsingörs Hamn har fått en ny välbehövlig dusch och toaholk. Hamnavgiften kunde man nu även betala här så man slipper gå den långa vägen upp till hamnkontoret som man fick göra tidigare.  
Hornbäck. En liten men fin hamn på norra Själland. Vi kom vid 11.00 för här måste man vara på tå. Tillika fanns min kompis Frank i hamnen redan med sin Hanse 331 som spanade efter plats åt oss. Men cirkulationen uteblev och vi var nära att ge upp när vi såg en båt förbereda sig för att lämna så vi tog ju denna plats snabbt som attan. Båtar kom och gick sedan hela dagen. Kanonfint väder med värme och behaglig vind.Gilleleje är en fin hamn likaså och mycket trafik. Vi kom in rätt tidigt så hamnen var hyfsat tom och platsvalet var enkelt med fin utsikt över hela hamnen men dock en bra bit att gå till centrum i hamnen. Vi stannade 2 nätter och njöt av bad och sol samt god mat. Vi stannade på ett ställe och beställde 2 öl och 2 läsk. 230DKK kostade det. Hyfsat dyrt att turista i Danmark med tanke på den svaga kronan som Sverige har. 

Motormarsch över till Höganäs. Min vän Frank lämnade Höganäs på morgonen så med AIS kunde vi säkerställa att vi mötes på mitten. De hade sett Tumlare utanför Höganäs.


 Höganäs Hamn. En ny hamn för oss och den har allt man kan önska. Vi badade mest hela denna dagen då det var kokhett och absolut vindstilla. Hamnen hade tydligen rekord i antal besök på 50 båtar sades det dagen efter då vi skulle fylla på lite diesel vid macken. Bensinen hade tagit slut i pumpen trots påfyllnad dagen innan. Så många som är ute på sjön denna sommar.

Sommarkväll i Höganäs Hamn.


Vindarna var uteslutande nordvästliga och relativt kraftiga - 11 m/s de första dagarna vi var ute.  Men efterhand blev det
mycket svaga vindar, 1-3 m/s och inte ens möjligt att segla. Årets varmaste dag var det flaggat för då vi lämnade Höganäs. Vi fick också besök av Tumlare som hälsade på och Valter vart så rädd så han nästan hoppade av båten då han trodde det var hajar :-). Råå var målet och vi hade 15 nm ner dit och vi fick stanna en gång så jag kunde dra över en hink med havsvatten övr kroppen för det var outhärdligt varmt och precis stilla i vinden. 10 min innan vi gick in i Råå hamn så kom vinden med hyfsad styrka på 9 m/s men det hjälpte ju inte då. Nya hamnar i år vart Höganäs och Råå så långt. Råå var trist då man får gå aslångt om man vill komma till stranden. Väldigt lite gästplatser om man inte vill ligga på grön skylt alltså. Litet utbud och långa avstånd. Vi gick dit endast för att handla lite saker på Hjertmans och det är just av detta skäl som man ska gå dit i övrigt inte. 

Det räckte med en natt i Råå alltså och dagen efter satte vi kurs på Rungstedt. Nu med Code 0 klar och armerad. Vi fick kanonfin segling tväst över sundet med en nordlig vind på 6 m/s och detta underbara segel som bara pumpar fart när allt stämmer på sådär 70-80 graders vindvinkel. 7,5 knop rakt på mål. Vinden vred efterhand upp mot nordväst och således 40 grader i vinkel och ökande så Code blir svår. Vi övergick till fock och kunde fortsätta lika fint men ju närmare land desto sämre vind. Vi kunde sträcka för segel men på slutet låg vi och malde på 4 knop. Men en skön segling i alla fall.
  

Vi kom in tidigt till Rungstedt. Vid 1400 och kunde gå rakt in på en bra plats med god utsikt över hamnen. Kokhett och tälttaket åkte upp fort. Ölen öppnades och livet var fint. Kompisen Ulf och hans familj kom i hamnen med sin båt. Vi brukar ses på midsommar i Vikhög. Vi bestämde att ses senare på dagen för lite mer samkväm. I övrigt var det bad som gällde samt åka och handla. Mataffären är 500 meter från hamnen så på så vis är den inte klockren.

Vi stack vid 0930 från Rungstedt. Vill man ha bra plats på Kyrkbacken så gäller det att var döär när det roteras. Vi kom in kl 1030 så vi tog utan omsvep en av hamnens bättre platser på piren.


Kyrkbacken klockan 1700. 3 Båtar utanpå är inget konstigt alls i denna hamn, vi har varit med om 5 utanpå tidigare. Kyrkbacken är väl mysig men tittar man ordentligt så ser man att det är en sliten hamn som skulle bli så mycket bättre med lite upprustning. Hamnmästaren upplyste mig om att det finns inga pengar och ett stort ackumulerat behov av renoveringar. Hamnen är privatägd och inga skattebidrag finns att söka samt att allt blir så mycket dyrare för att allt behöver ju fraktas till ön dessutom vid ev arbeten.

Vi låg 2 nätter och under dag 2 kom det in ett kraftigt regnväder tillsammans med vindar på 18m/s i byarna när det var som värst. Vi låg bra men det var ett par båtar som hade svåra problem att hantera denna vind just vid tilläggning men det löste sig för dem till slut. Dagen blev åter fin efter regn men på kvällen kom en riktigt mörk åskfront över Danmark så hela hamnen la ut extra tampar men det blev inget av det mer än att vinden vred till Nordväst och således kommer både vind och sjö rakt in i hamne. Catrine kunde inte sova då båten gungade. För egen del sov jag som en kung. 

Åskfront på ingång runt klockan 22. Grå eller gråvitspräcklig molnformation som kommer snabbt med regn, vindar och åska. Denna gång var det dock magert då de mesta drabbade land.


Vi stack till Vedbaek. En mycket fin hamn med allt man behöver. Våra vänner Frank och Christine var här också så vi köde afternoon drink på våra båtar. Vi stannade i 2 nätter och kunde konstatera att det var så mycket mer njutning att ligga här jämfört med Kyrkbacken. Vi gick sedan till Hellerup som bjöd på oerhört mycket lediga platser. Omfattande åska dagen därpå i sundet så vår färd till Lomma fösenades men vi kom iväg runt lunch och hade en snabb men vinglig slör över på 3h. Lommas badbrygga bjöd på fantastiskt bad!

Från Lomma gick vi till Lagunen för att hämta upp min far. Vi satte sedan kurs mot Dragör där vi stannade en natt. Dagen efter gick vi upp till Christians hamn och Wilders Plads där vi bokat plats för natten. Vi hade kanonfint bägge dagar men prognosen lovade mycket vind så vi beslutade att gå hem. Vi var rätt så slitna också man är inte van att hantera värmen.
Nyhavn
 När jag skulle handla bubbelvatten på ICA...Bilden summerar väderläget rätt bra.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar