onsdag 26 september 2018

Yanmar B-Panel - Varvräknare & Lampa

Den lilla LCD-displayen som sitter nedtill i varvräknaren och visar antalet gångtimmar har gett upp sedan något år tillbaka. Under denna sommar noterade jag nya saker som störde min sinnesro. 1. En lampa i varvräknarens belysning glappade 2. Summern när man vrider på tändningen tjöt ej, endast dioderna lös för laddning/oljetryck. Nu har jag fixat allt detta.

Man öppnar hyfsat enkelt varvräknaren och öppnar upp så man kommer åt att ta loss den gamla och ersätter med den nya i ett 1-1 byte. Inga konstigheter alls men man får ta det lite varligt med den svarta folien med numreringen på så man inte viker den för hårt. Jag köpte min display via Boatstuff som för övrigt skickade med bra bilder på hur man gör bytet då det skiljer sig mellan Yanmar och Volvo Penta. Min varvräknare var en Siemens VDO Trading AG switzerland med No 02 012 195.

Det finurliga är att även om displayen ger upp så lagras datan i varvräknaren så man tappar ingen data.

När jag började rota i bakgrundsbelysningen så flimrade lampan till vänster och jag förstod inte varför. Sen lyckades jag kortsluta lampan med en skruvmejsel så den pajade helt och då såg det ut så som på bilden.
Allt fick sedan sin förklaring då stiftet som ligger ned är en av 4 ledare i lamphållaren och hade gått av helt och hållet. Därav glappet. Spontant kändes detta som en mycket unik reservdel att hitta en ny lamphållare som ska passa till Yanmars varvräknare men det visade sig lättare än lätt denna gång.
Mekonomen hade denna modell och jag köpte på vinst och förlust men det visade sig funka klockrent så det var enkelt ordnat. Någon gång ska det ju vara det.Byte av varningssummer kan du läsa här i eget inlägg: 
http://www.elan333.se/2018/09/yanmar-b-panel-varningssummer.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar