söndag 4 februari 2018

Dieselbakterier

Under semesterns upplevde vi störningar i driften av motorn. Efter att ha konsulterat och beskrivit problemet på vår suveräna facebook grupp för Elan seglare så pekade det mesta på problem med diesel försöjning till motorn. Antingen vatten eller bakterier. Jag har ju haft som regel att alltid tanka riktig diesel och aldrig sk margarin diesel men kondens skapar ju vatten och vatten är ju näring. Jag har inte heller kört med bakteriemedel. Det blev till att lossa manluckan på tanken för en titt.

Det var inte jättemycket men att det överhuvudtaget fanns bakterier som låg och flöt i tanken var inte bra. Det hade också börjat så smått bygga längs med kanterna i botten. Jag tömde tanken helt. Det var ca 20liter kvar som fick destrueras. Bakterihärden kunde jag suga upp med en liten manuell länspump som jag har. Jag inspekterade bakterierna nog och provade att lägga lite i en sil och sen hällde jag vatten på. Vattnet kunde inte ta sig igenom. Så kompakt denna gegga var så. Det är inte undra på att det blir störning i smala bränsleledningar om det kommer in där. Tanken rengjorde jag och tog bort alla spår av bakterier, i alla fall för ögat. Det sägs röra sig om tusentals bakterier i en dieseltank.

Innan jag tömde tanken så lossade jag även grovfiltret och även där hittade jag en fet blobb och här i ligger sannolikt svaret på varför motorn upvisade dessa slumpartade driftstörningar. När denna gegga segat sig igenom dieselslangen som har en diameter på några milimeter så kommer det ju så klart mindre diesel fram till finfiltret och sedemera insprutarna. Jag kontrollerade också att flödet från tanken var ok ner till grovfiltret med detta bortplockat och det rann på fint så slangen bedömde jag som "ren". Grovfiltret bytes ut så klart. Slutligen kontrollerades  och bytes även finfiltret men där fanns ingen gegga.

Så efter allt detta nu gjorts så har motorn gått precis som vanligt med ingen som helst antydan till driftsstörning. Framöver så blir det att hälla på bakteriemedel vid tankning samt hålla tanken fylld ordentligt över vintern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar