söndag 4 februari 2018

Code 0 & Racepeke 100

Jag kunde inte låta bli. Jag ringde min segelmakare på Boding mot bakgrund att vi gjorde en usel segling på fyrtornsrundan 2017 där fock var helt fel segel inledningsvis och likaså gennaker. Valet stod mellan genau och en code 0 sa han. Finns ju för och nackdelar med bägge två så klart men jag var också väldigt nyfiken på en Code 0. Att hålla på och byta mellan fock och genau är inget jag vill satsa på heller. Vi hade detta samtal i mitten på Juni så jag bad honom kolla så jag kunde ha det till semestern som började 4 veckor senare.

Det tog ett tag och jag trodde han glömt av det men så kom ett sms helt plötsligt: "Du kan ha det i samma vecka som din semester börjar".  Den formella specen var enligt följande:
Rullgennaker Code0 , Yta: 50m2, Duk: CZL(Code Zero Laminat)Trim: Vectran lina i akter- och underlik, anti torq. Line Rullsystem: Anpassad för Selden CX 15
Selden CX 15 Rullsystem ink Ändlös manöverlina. Båtsystem Race 100 Peke.
--
Nu blev det till att mäta och verifiera en hel del mått och skicka tillbaka till honom. De har järnkoll så denna mätning är mest för att verifiera designen som oftast redan är klar. Att peke behövdes för att få fram seglet var klart sedan tidigare så peket skickades i förväg så jag kunde montera detta. Det behövdes ju sitta på innan semestern som började inom två veckor så nu var det bråttom att få på det.


Båtsystems Racepeke 100 monterades och detta har jag beskrivit tidigare. Läs här











Vi har hunnit med att segla en del med seglet och jag kan varmt rekommendera ett inköp. Det är enkelt att hantera även om man är själv så är det inte svårara än att rulla ut och in precis som med focken. Detta sköter man ifrån sittbrunnen med den ändlösa manöverlinan. Ur ingen vind alls kan seglet generera fart och då ser man hur andra båtar ligger med fulla ställ och guppar. På svaga vindar kan man segla rätt högt med det. 40 grader med hårt spänn i förliket. Normala vinklarna är mellan 50-110 grader för detta segel. Med lite mer vind 5-6 m/s så går det undan om man seglar i rätt vinklar , går man för högt eller för lågt i lite högre vindstyrka så får man feedback direkt från seglet så relativt enkelt att lära sig. Skotningen går via spinnakerskotpunkterna långt bak på båten. Kul segel och helt klart värt denna investering som jag tror vi kommer få stor behållning av framöver.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar