torsdag 1 februari 2018

Summering Semester 2017

Som sedvanligt så summerar jag semester seglingen:

1. Väder: Sämsta sommaren i mannaminne och kallaste sedan 1862 enl. SMHI och då ska man komma ihåg att de började mäta 1860. Totalt skitkass sommarväder. Så enkelt som så och detta lägger ju en trist ram runt allting så det är klart det påverkar seglingen och helhet. Trots detta har vi haft gott humör och försökt se det positiva i allt.

2. Segling: Sämsta sgelingen av alla sommarseglingar sett till antalet sjömil gjorda för segel på semestern. En botten notering helt enkelt men också väderberoende.

3. Distanser: Längre ben än tidigare, 5-6h inga problem rent tidsmässigt. Bättre rutin för mathållning /mellanmål behövs dock på dessa så man står sig.  

4. Plan: Vi hade en grovplan som vi genomförde seglingsmässigt och om än med motor till större del denna sommar. Vi anpassade oss och vår plan efter rådande väder prognoser och övriga omständigheter. Detta gjorde att vi missade en del saker i Blekinge t.ex Utklippan men vi lyckades bra på många andra sätt. Väder styr vi inte över.  
 
5. Säkerhet: Motorstrul så klart. Men nu vet jag vad det berodde på: Dieselbakterier!  Se separat inlägg om detta. AIS strul möjligen, se separat inlägg om lösning av detta. Möjligen en EU-pall i vattenbrynet men genom utkik så undveks även denna.

6. Mat: Aningens mer mat lagad ombord, visst läggs det pengar på restauranger men lite mer inslag av båtlagat har vi fått till denna sommar vilket vi också sagt vi ska jobba mer med. Semester är ju också semester att komma ihåg.

7. Båtliv: Trots väder osv så har vi alla trivits med att leva på båten och livet runt omkring detta. 

8.  Destination: Karlskrona är en jättefin stad och fin skärgård (Jag har växt upp där) men den långa och tråkiga vägen dit via sydkusten gör det tveksamt för familjesegling. Nästa gång blir det non-stop segling Malmö-Hanö typ med en god vän och sen att man kör resten därifrån med familjen. Hanö i sig själv vill jag mena är en utsökt pärla i denna del av landet.

9: Nya segel: Gennakern kom till sin rätt och användning. Code 0 provades inte under semester seglingen. Kommer separat inlägg om denna.

10. Summerat: Trots alla konstiga väderbetingade orsaker som inte varit på vår sida vill jag ge min fru och min barn högsta betyg för denna segling och sommar. Resan är målet ibland, tack.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar