onsdag 31 januari 2018

Karlskrona - Hällevik

Vi lämnade Karlskrona efter en vecka. Vi gick samma håll tillbaka men gick snett över med kurs mot Hanö. Vind från nordväst men svajig i styrka mellan 4-7m/s enligt prognos vridande till Nordost och ökande till 10m/s senare under dagen i västra Blekinge. Det blev en smådryg segling i 4,5 knop i över 2 timmar ner till Hanö. Där kom vindvridet och det ökade rejält, med full ställ plöjde vi nu igenom Norgesund med 7 knop i halvvind och det var ordentligt tryck i båten.

Vi gippade syd om Kråkerevet och rullade in focken. Planen var att komma in mer in mot land för att få lite mindre vind och där ta ner storseglet. Det brallade i rejält i byarna nu. Vi gled så sakta in mot land och in i Hälleviks insegling som är längre än man tror och tar
en liten stund. Vi påbörjade nertagning av storsegel och allt gick enligt plan. Seglet var inrullat och jag sköter ju detta så jag var framme vid avlastarna på rufftaket då jag hör att jag tycker motorn låter konstigt. Ett dovt ljud som jag inte känner igen. Lite småpanik då här finns det inte jättemycket marginaler, ökande vind tills havs och med redan ca 6h segling så ville vi gärna in i hamn. Omstart av motorn. Allt ok men va fan? Bara be en bön att vi tar oss in i hamn!!


Nästa pilsner gällande insegling är att det en bra bit utanför hamnen är loddat som 1.3m djupt och att det mitt i hamnhålet ligger en sten på 1,7!! När man ser det i GPS på båten så syns det mindre tydligt om det finns någon marginal men det gjorde det och vi lyckades hålla tungan rätt i mun. Hela hamnen mäter inte mer än 1,7m djup om man går längre in. Detta enligt lotsarna. Vi la oss på piren som det kallas med 3m djupmarginal.

Hällevik är en fin hamn som sådan och man ligger skyddat. Vi lärde också att kommunen vägrat muddra den så därav ser det ut som det gör avseende djup och annat. Jag frågade en i hamnen om djupet men fick inget konkret svar. I övrigt fin restaurang, affär med det mesta i och fräscha faciliteter. Långt (500m) att gå upp till hamnen ifrån piren där vi låg. Vi stannade i två dagar och sista morgonen upptäckte vi toaletter för gästande båtar endast halvägs... Det gick ett riktigt lågtryck över Hällevik senare och regnet öste ner så vi var nöjda med att vara i hamn.

På vår liggedag gick vi till Hälleviksbadet. Vi läste om tempererad pool på 26 grader varmt. Skönt och välbehövligt i den 19 gradiga sommaren. Ungarna var lyriska och det plaskades. Jag hoppade själv i fick en chock då det kunde max vara 19 grader i vattnet. Jag tål en del men detta var kallt! Ungarna förstod mig inte men jag förstod ju att eftersom de uteslutande badat i havet med sannolikt lägre temp så måste detta vara varmt för dem... säger en del om denna usla sommar. De var nöjda efter 2h och vi fick tvinga upp dem ifrån poolen.


Angående det konstiga motorljudet som uppstod vid inseglingen så var min första tanke denna lilla krabat, Valter. Att han råkat komma åt växelspaken och på något sätt fått i backen och att motorn på något sätt inte fixat ställa om lika snabbt och därav det konstiga beteendet. Där och då var det den den logiska förklaring jg kunde hitta så jag nöjde mig med detta även om jag på ett sätt inte trodde riktigt på det heller. Men så fick det vara just då.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar