söndag 30 augusti 2015

Semestersegling 2015 Utvärdering

En reflektion och utvärdering av årets semestersegling:

Seglingsmässigt så kan jag inte kalla det annat än en katastrof detta året. Detta kan tillskrivas vädret helt och hållet. I huvudsak har vi fått hålla tillgodo med två val som inneburit 12m/s eller 2m/s. I de fall det varit i de lugnare skalan har det oftast dött ut till 0m/s. Att ta sig an kryss på 12 m/s är inget jag gör med familjen. Läns och slör i dessa vindregister har det däremot blivit en liten del. Bästa segling var från Vedbäck till Bortsahusen då allt stämde och vi hade en fin bidevindsvog över sundet på stadiga 5 knop i stabil vind. På denna tur såg vi även Tumlare som kom upp och besökte oss.

Ambitionen att ta oss upp till Karlskrona vid planering av årets rutt stupade även den på vädret. Väl framme i Ystad så kom lågtrycken på löpande band och vi insåg att vi skulle få typisk 1-2-1 dagars väder från Ystad och uppåt vilket innebär att vi skulle kunna segla en dag och sedan vara inblåsta i två. Detta med hög sannolikhet.

En annan aspekt av rutten är att ungarna känns fortfarande för små för att  segla 25-30 sjömil/dag. Att segla tar ju sina timmar och även om de till stor del roar sig själva med Ipads och lekar så brukar de ofta somna vid längre ben. På så vis blir även dagen upp och nervänd för dem och för oss alla. Detta skulle ju vara okej om man maxade segling mot transport fokus på en 3-4 dagar men att "spä" ut detta med risk att också ligga inblåst oftare än vanligt skulle bara bli drygt och frustrerande för oss alla.

En uppsida på allt motorkörande i år är ju att vi kunnat räkna ut vad diesel motorn drar och vi har kommit fram till en förbrukning på 2,06 L per timme vid 2600 varv på maskin eller 0,41 L per sjömil vid samma varvtal då vi vid detta varvtal gör strax ovanför fem knop på en timme dvs 2,06/5=0,41. 

Matlagningen i år var ju betydligt bekvämare med gasol installerat. Detta har fungerat bra med tändning, släckning och rutiner runt säkerheten gällande gasol. Vi märker dock att vi gärna blir lite bekväma på långtur och kanske tar en genväg via en restaurant i alla fall. Man kan väl säga att vi har i alla fall reducerat kostnader för mat med hälften jämfört med föregående år genom att kunna laga själva. Vi behöver bli lite mer fantasifulla ang enkel mat att tillaga. Ska köpa en bok i ämnet.

En sak som verkligen räddat denna semester är sittbrunnstältet. Det har hjälpt oss att klara dagar och kvällar då det var kylig luft, friska vindar med övergående skurar. Vi har inte satt upp det varje kväll men säkert i 75% av alla övernattningar. Hanteringsmässigt så har vi oftast stuvat det i förpiken enkelt ihopvikt eftersom vi vetat att det ska sättas upp när vi kommer fram igen i nästa hamn. Tältdelarna är inte lika styva som de var när de var nya. Numera tar det ca 10 minuter att sätta upp tältet.

En annan sak värd att nämna är värmaren som vi då och då dragit igång innan vi gått och lagt oss och även kört vissa morgnar då temperaturen ibland legat på 16 grader i salongen när vi vaknat.

Skurar och åska har präglat sommaren. Skurar i synnerhet men även då och då åskskurar. Att få en åskskur över sig var en ny upplevelse. Denna skur var kortvarig och åskan var nog inte mer än ett par luft smällar men att fått "prova" är en sak som jag uppskattar då det gör en bättre förbered tills nästa gång. Jag reflekterar över det faktum att vi tydligt kunde både se och begripa att detta var på väg men likväl bytte jag inga kläder och preppade mig för att bli dyngsur. Vi trodde vi skulle hinna in i hamn men nej. Lite grann som att reva segel, gör det när du tror du ska göra det - sen är det försent.

Boendemässigt så har allt fungerat bra och ingen av barnen har tyckt att det varit tråkigt trots avsaknad av sol och bad. Vi har gjort vad vi kunnat i olika hamnar för att aktivera dem beroende på vad som kunnat erbjudas. Att fiska krabba och sjöstjärna har blivit riktiga höjdare likaså att spela olika kortspel med dem. De har tyckt det varit mysigt på kvällarna då vi drar på värmaren och akterkojen värms upp ordentligt. Akterkojen blir varm som en bastu nästan.

Trots en av de absolut sämsta somrarna så har vi gjort vår längsta sammanhängande tur sett till antal dagar räknat ~ 19 dagar och vi har även på så vis uppnått vår miniminivå som vi har varje sommar och som ligger på minst 15 nätter ombord. Totalt ligger vi på 20 nätter denna sommaren inräknat första veckan då vi gjorde en miniturné i sundet med svågerns familj.

Siffermässigt så  har avverkat en sträcka på totalt 179 nm men i dessa ligger tur och retur Ystad där huvuddelen avverkades med motor. Så om man tar bort dessa 60 nm så är det 119 nm och då har vi seglat 60nm vilket ger en 50% täckningsgrad för segel. Som sagt så rent seglingsmässigt har det inte var it så upphetsande denna sommar men det finns ju mycket annat som vi väljer att se istället.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar