söndag 15 mars 2015

Att ta loss rodret


Då jag hade i min plan att byta lagret som propelleraxlen vilar i så kunde jag efter att ha lossat propelleraxlen inne vid motorn konstatera att rodret måste tas loss alternativt propellern för att få bort axlen. Både propeller och axel ligger i rodrets absoluta centerlinje och detta var en av båtlivets typiska "aha upplevelser". För att göra en sak måste man göra en annan mycket större sak innan.                                                     
                                                                                                                                                            Att lossa rodret är dock väldigt enkelt och i princip genomförbart även om man är helt själv i arbetet. När man ska lyfta ner rodret rekommenderar jag dock att man är två personer då väldigt mycket tyngd ligger i toppen av rodret/hjärtstocken och allt detta är väldigt osymmetriskt.

Oavsett så börja med att palla upp rodret undertill så att det trycks upp en eller en halv centimeter. Det underlättar arbetet som sker inne i båten.Inne i båten så utförs detta arbete när man sitter i styrbords sittbrunnsstuv.


Först lossas draglänkens skruv och bult och därefter även de fyra bultar som håller fast länkarmen. Denna sitter fast med ett kilspår på hjärstocken. När armen är borta så ser det ut såhär och eftersom rodret är pallat upp utifrån så är det bara att ta väck saxsprintarna och ta ur de två skruvarna som håller trycklagret på plats och därefter den genomgående sprinten som sitter i hjärtstocken.   

När allt är lossat så går man ut och tar bort det man pallat upp rodret med och då ska rodret komma ut av sig själv. möjligen att man får dra i det lite för att lossa det. Här är det bra att vara två personer som tidigare nämts. Hjärtstocken är ca 50 cm lång. För de som har nödstyrning i sittbrunnen finns inget särskilt att tänka på då änden på hjärtstocken upptill är det man monterar nödrorkulten på.   

Återmontering sker i omvänd ordning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar