onsdag 24 mars 2021

SRC/VHF Cert Refresh 2021

2001 tog jag SRC/VHF Certifikat första gången.  Under Offshore Personal Safety kursen förstod jag att det hade ändrats en del eftersom det finns nya krav from 2017 ang. SRC certifikatet. Den främsta skillnaden är att det numera även krävs ett praktiskt prov på DSC signalering och praktiskt handhavande att genomföra detta. Detta sker genom en simulator och består av 8 uppgifter varav minst 6 måste vara godkända. Länk till Simluatorn och mer info.

DSC kom precis i början på 00-talet så det var inte med i kursplanen annat än i teorin hur man faktiskt gjorde med DSC signalering. Med detta Simulator komplement tycker jag man har lyckats skapa en platform där även det praktiska får en stor betydelse och ökar säkerheten i handhanvandet. Vi använder radion för lite i Sverige generellt. Man får inte skriva det teoretiska provet om man inte kan uppvisa det praktiska först.

Bortsett från praktisk prov är det lite mer att läsa inom GMDSS men det är på hög nivå och inget konstigt. Precis som 2001 läste jag in teorin själv på 3-4 dagar. Jag körde också Sjösportskolans online kurs och det är samma som i boken men där finns det även en hel del övningsprov som man kan köra online - snabbt och enkelt.  

När det sen var dags för teori prov så kontaktade jag enl NFBs lista och det slumpade sig så bra att examinatorn håller till vissa dagar i min båtklubb Lagunen så det vara bara att åka ner till klubben och skriva prov. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar