söndag 3 november 2019

AIS 600 Problem & Lösning

Problem: Oavsett hamn jag går in i så blir jag ”hängande” 0,5 nm utanför hamnar som jag går in i enl div. olika webbtjänster såsom Shipfinder, VesselFinder & Marine traffic. Det brukar ta några timmar men sen uppdateras det korrekt. Varför är min fråga? Sänder inte min AIS, syns jag inte , Frågorna är många och att inte veta är irriterande. 
Mitt MMSI : 265 700 790
Kört diagnostik på hårdvaran men som synes inga problem. Detta har gäckat mig i ngr år och nu ska det lösas! För att få extra kraft postade jag även frågan till Facebook gruppen "Båtreprationer, underhåll och förbättringar" snabbt många som svarade att de upplevt likadant. Även med Garmins nya AIS 800.
 Jag uppdaterade mjukvaran i såväl plottern som i AIS. Även om det tillkom nya förbättringar så blev det ingen märkbar skillnad gällande sändning på AIS. All status rapporteras OK precis som tidigare enligt diagnostik programvaran. Har beställt ny antenn som jag hoppas få imorgon
Hissade upp den nya Glomex AIS antennen i ett fall.  Frekvensomrade: 161,975 - 162,025 MHz, Impedans 50 ohm, SWR: 1,2 at 162 MHz, Vertikal polarisation, Max effekt 50W. Tog inte många minuter förräns jag såg mig på Vesselfinder. Stärkt av detta byte jag även kablage till LTCs: Low loss 50 Ohm, adjusted for lengths of up to 30m with minimal loss. (Dock exakt samma som innan men jag tycke den såg sliten ut vid antennen).

Uyärdering so far efter denna em/kväll med helt ny installation:
1. Seapilot ser position/data mkt kort efter AIS sänt ut data
2. Seapliot följer båten med mkt liten fördröjning under gång
3. Vesselfinder plottade mig efter ca 30 minuter på väg till tankning inne i hamnen men har fryst där nu ... igen :-( 
4. Gammal pos status på Shipfinder  :-(

5. Gammal pos status på Marinetraffic ... :-( 
6. Låter AIS stå på i natt och ser vad som händer...


Summerat : Ingen förändring. Trist men det ska inte sluta här. Det ska lösas ! Det är en ny dag imorgon samt många glada och nyttiga tillrop på Facebook gruppen.
Ny dag och nya möjligheter:
Kopplade AIS direkt på den masttopp monterade antennen. Funkade utmärkt och räckvidden på synlighet ökade från 10 till 20nm på andra båtar i plottern. Kopplade in VHF splittern och allt funkar utmärkt likaså. Både VHF antenn och mastkablaget är relativt nytt ~max 4 år. Så varför har jag inte haft det så här? I mitt innertak har jag en antennkabel till VHF som går i ett rör under taket och skarvas under mastfoten, röret är packat med massa andra kablar och böjer så det är inte superlätt att dra ny kabel. När jag kopplar in denna kabel på AIS med splitter så får jag TX Forward och TX Reverse Error (Detta står för uteffekt vs. retureffekt) och blir uppenbart något som är fel vid nyttjande av denna kabel. Detta var också orsaken till att gå över till helt egen antenn för AIS för några år sen.


Då jag inte kan ersätta kablaget i taket well, för ett proffs är det säkert inga problem men jag vågar inte dra då det ligger massa andra kablar där stenhårt packade så det får bero. Jag drog en kabel i kanallister i teak färg och tycker att det blev helt ok. Så nu är det en helt ny kabel även från AIS till skarven som ligger i taket och i riggen är kablen inte mer än 4 år.

Mot bakgrund av ursprungsfrågan: Varför uppdateras inte min position momentant på websiter när andras verkar göra det så verkar höjden på antenn placering var den faktor som avgör det hela. Detta är dock tveksamt eftersom jag har en kompis som kör med pushpit monterad antenn och är alltid up to date ang position. Så det är inte helt entydigt.

För min del har detta handlat också om att få bort osäkerheten om hurvida man syns eller ej, just för de slumpmässiga uppdateringarna som erhållits.

AIS är på och status just nu på sändning är:
1. Seapilot synlig och momentan uppdatering :-)
2. Vesselfinder synlig och momentan uppdatering :-)
3. Marinetraffic synlig och momentan uppdatering :-)

Detta räcker för mig. :-))

Den lilla antennen som jag skaffat behåller jag på som en backup - den gör sitt jobb trots allt. 

Fördelen med Marinetraffic är att man kan kolla vilken sändare det är som plockat upp en och i detta fall var det Nordvästra Skånes Radioamatörer som har en mast på Söderåsen.  Förvånande långt bort faktiskt, nära 30 nm.


Även utan rigg och antenn så räcker tydligen den nya antennsladden i båten rätt så långt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar