söndag 3 november 2019

Gilleleje - Höganäs

Vi kastade loss runt klockan 0900 och bunkrade diesel. Gårdagens motorgång på ca 42 nm hade tagit en del i tanken. När detta var klart så satte vi kurs mot Kullen med hissad stor. Vindprognos på Sydväst 4-9m/s så vi hade nästan bonnläns. Målet var att går till Grötvik som ligger 34 nm norrut denna dag. Farten var 4-5 knop men vinden var loj och svag. Den gick upp och ner och i dessa svaga vindar så rullar båten rätt bra i denna skvalpiga sjö. Storseglet tappar kraft och smäller då och då i avsaknad av vind. Suck, Vad trist. Jag hade tänkt mig en stabil push där vi kunde släppa ut storen på 90 grader och sen bara åka och komma upp en bit i Kattegatt.
Detta skulle ju ta evigheter. Blev ju inte bättre av att vinden mojnade ännu mer och nu låg vi på 3 knop... Idag var det måndag och vi visste att Tisdagen skulle bjuda på hård Nordvästlig vind (12m/s) över Kattegatt så det ville vi inte gå i. Min son sa det: Starta motorn pappa! Så gjorde vi och fick fart på grejerna. Rullandet fortsatte dock och dottern mådde illa. Hon satte sig med benen ut mot aktern och när jag kollade till henne så såg jag att hon kräktes och grät. Detta funkar inte tänkte jag. Vi kan inte ligga i detta i 5-6 timmar till. Först satte vi kurs mot Mölle men ca 3nm framför hamnen så konstaterade vi att detta är ingen bra hamn på Nordvästliga vindar vilket vi visste skulle komma som sagt. Vi la om kursen till Höganäs och gick in där.

På väg ner till Höganäs konstaterade vi att det var 14 grader i luften och andra veckan i Juli! Hela denna dag var en enda stor grå filt vädermässigt och vi fick 10 minuter sol som jag tog en bild på. Vi diskuterade lite om fortsatt färd och kom fram till att om vi skulle vidhålla planen med Göteborg så skulle det nog bli rätt så stressigt då Nordliga/Nordvästliga vindar skulle råda även kommande dagar efter tisdag. Vi la ner planen på Göteborg helt enkelt då vi inte planerat tillräckligt bra för det. Så vi bestämde att köra Sundet igen även om det kändes lite trist men i gengäld kan vi lägga undan allt vad stress och hets heter om att gå X antal sjömil varje dag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar