söndag 19 maj 2013

En lärorik segling- Pingstracet 2013

På lördagen den 18:e Maj gick kappseglingen Pingstracet i klubbens regi. Efter starten blev första benet blev en slör till fyr Nr 16 i Flintrännan, vidare till Transformatorstationen vid Lillgrund. Därefter rundning av västmärke, och sen tillbaka till för att runda Transformatorstationen igen och sedan kryss in till mål söder om västmärket. 

För vår del kom vi iväg ganska sent i starten och vi seglade för högt på första benet mot fyren och tappade en hel del redan här i förhållande till anda båtar.  

 Tacksamt nog så kunde vi köra ikapp en del båtar och tog oss tillbaka en liten bit i racet och efter första rundning av TR-stationen hade vi nu gott driv i båten. Vinden ökade långsamt och när den låg på 11-12 m/s tog vi beslut om att reva storseglet ytterligare. Detta tog flera minuter och allt tempo stannade av. Efter detta kaos kunde vi dock runda V-märket och slå ut mot TR-stationen  igen.men nu en slör som gick sakta då vinden gått ner till 5 m/s. Efter ännu en rundning av TR-stationen så gick vi nu inåt med sikte på mål. Vi slog neråt igen i höjd med Höllvikens fyr, alla andra båtar kryssade sig långt in till land innan de slog.

Vi låg nu näst sist men vi höll oss till banan och seglade söder om V-märket. Vinden brallade i igen och av ngn anledning var nästa storseglet helt ut igen.Vi fick lufta storen rätt rejält och vi låg på gränsen för att tappa rodergreppet ett antal gånger. Väl förbi V-märket slog för vi för att gå på mål och vi skulle behövt reva storseglet men vi körde på för att inte tappa tid.

Som enda båt seglade vi banan som den var avsedd att seglas och därav vann vi och alla andra fick DSQ då de inte seglade banan korrekt som det bedömdes då. Efter en vecka och flera diskussioner så ändrades dock domslutet vilket innebar att vi kom inte först ... Oavsett detta så har händelsen gett oss nyttiga lärdomar och vi satsar vidare.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar