tisdag 25 december 2012

Hemsegling - Etapp2

Efter 2 veckor, den 5 oktober kom så äntligen en antydan till fönster som vi behövde för att segla båten från Varberg. Jag säger antydan för att enligt DMI skulle det vara 14m/s och enligt SMHI skulle det vara 0-3m/s. Vad som var säkert var att det gick en styv kuling norr om Tyskland förbi Bornholm och vidare upp mot Ostkusten den natten. Vi påverkades dock inte.

Varbergs hamn. Vi avgick 21:00 i ett fint tunt regn ut genom inseglingsrännan som är väl markerad med två ens-linjer ut till ett kolsvart men absolut lugnt och stilla Kattegatt. Det var total bleke och vi gick för motor. En stor eloge och ett stort tack till de som arbetar i Varbergs hamn. De såg till båten varje dag och var hur tillmötesgående som helst under den tid som de fick ligga där i avvaktan på hämtning.

Fredagsmys Kl 23:00 - Varbergs Kust
Vi tuffade på för maskin och vinden gick stundvis upp till 4-5m/s men det dog lika snabbt som den kom. Vi passerade lysbojen  Morups Bank som ligger sydväst om Glommen och väst för Falkenberg. Det dröjde väl minst ytterligare en timme innan vi hade stabil vind men till slut hade vi mellan 7-8 m/s nordväst. Nu kunde vi gasa på för fullt med segel. Vinden hade röjt undan de moln som fanns och vi fick istället ett vackert månsken med en stjärnklar himmel.

En helt underbar natt att segla i och de få timmar man plöjer fram i mörker med med månen som sällskap på ett öppet hav är för mig väldigt mycket värt.

Att nattsegla är en dimension av segling som ställer lite högre krav på alla delar av seglingen och tillika besättningen alltifrån personlig säkerhet för sig själv till säkerhet för båten, håll utkik, navigation och sjömanskap i allmänhet.

Föröver och bakom horisonten såg vi Kullabergs fyr och när vi väl såg fyrens lampa visste vi att vi hade 27 sjömil till början på Öresund. Under resten av natten ökade vinden endast temporärt upp till 10 m/s för att sen återgå till 7-8 m/s nordväst. .Lite skvalpigare sjö fick vi dock efter denna temporära ökningen av vinden. När vi kom ner till Mölle i sundet vred vinden till väst vilket var perfekt. Väl förbi fyren Svinbådan som står norr om Viken så började vinden dö ut och från Helsingborg så blev det motor marsch resten av sträckan ner till Klagshamn.

Kl 13:00 förtöjde vi i Klagshmans hamn. Båten var hemma. Skönt!     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar