söndag 28 augusti 2022

Saltholm Runt 2022 - DNF

Teamet hade bestämt sig för Saltholm Runt 27Aug.  Vi samlades 0700 i Lagunen och körde ner till Limhamns Hamn för skepparmöten och start. Det regnade från 0600-0830 på morgonen. Starten gick 10.00 och då fick vi lite uppehåll. 3 startgrupper och vi var i första. Prognosen sa 4-6m/s från Nordväst och nord-nordvästgående ström. Det blev babordsrundning av Saltholm så kryssstart upp till Malmö Redd. kryss till Saltholms Flak, Flakfort och sen läns ner förbi Dragör, ner till Flintrännan och sen i mål.

Starten var inte kul med 2-3m/s och en ström som motarbetade oss. Vi gjorde många olika försök med focken som så klart var för liten för de vindarna. För att komma över överhuvudtaget så blev det inte bättre än att rulla ut hela Code 0 för att få någon fart på båten. Det blev ett antal slag med Code 0 så trots detta stora segel så gavs det inget gratis. Väldigt frustrerande och trist. Det tog oss 30 minuter att komma över startlinjen.

Vi körde på mot Malmö redd  norrut. Kryssvinklarna var inte spetsiga direkt i den svaga vinden. Regnet kom tillbaka och vräkte på igen vid 11.00. Vi höll en fart på 4 till strax under 5 knop. För sakta så klart och i backspeglen så önskar jag att vi satt på Genau istället men den är inte inmätt. Prognosen dagen innan var dessutom betydlig mer aggresiv med vindar på 6-11m/s så denna svaga vinden vi hade var lite av en överaskning. Vi rundande Malmö redd 30 min senare än vår  beräkning och nu gick vi vidare mot Saltholms Flak så sakta i totalt ösregn.

Vi åt lunch i omgångar och njöt stundtals av att vinden var nere och vände på 1-2-3m/s och strömmen som gick emot oss. Vid 13.30 började vi diskutera sannolikhet att hinna till maxtiden som var 17.30. Våra beräkningar visade på att kl 15.00 skulle vi vara vid en viss punkt och därifrån ha minst 5h segling till mål om vi hade en snittfart på 4 knop. Då ingen av oss vill sitta på Sundet en lördagskväll så bestämde vi enhälligt att bryta och ta DNF. Det var ju trist så klart men givet avsaknande av flow inledningsvis så kändes detta avslut som naturligt. Det var inte våra vindar eller förutsättningar denna dag helt enkelt. Vi gjorde 180 grader och 2h senare förtöjda i Lagunen kl 16.00. Vi kommer igen nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar