måndag 4 augusti 2014

2014 Semestersegling sammanfattning

Semesterseglingen 2014 blev en Öresundssegling även i år. Vi var lite ambivalenta in i det sista om vart vi skulle gå och vi tänkte oss att segla till Karlskrona. Vi har gått till Karlskrona 2 gånger med vår gamla båt Compis 28:an så vi vet vad sydkusten kan bjuda på i form av vind och sjö. Vi blev smått överraskade på första benet ner till Höllviken då vi möttes av vindar på 10-12 m/s från ost och under kvällen tog vi beslutet att skippa Karlskrona då prognosen lovade nordost-ost flera dagar framöver i styrkor på 7-11m/s.  Så vi tog ett ben upp till hamnen Tuborg i Danmark. Därifrån gick vi till Rungstedt och vidare till Kyrkbacken på Ven. Från Ven till Helsingborgs Nordhamn över till Helsingör och sen tillbaka till Helsingborg. Vidare till Hornbaek och Gilleleje där vi vände och gick ner till Helsingör igen. Från Helsingör till Flakfort och från Flakfort till hemmahamnen Lagunen. Den totala distansen landar på 141 nm och är en ökning med 43nm sen föregående år. 12 nätter ombord sammanlagt vilket också är en mer än föregående år. Ackumulerat är vi uppe i 15 nätter denna sommar och 15 är vår standard målsiffra varje år så man kan säga att vi ligger bra till trots att båten stod på land i hela Juni.  

En kväll i sittbrunnen kom vi fram till följande:  
 - Kul att se lite nya hamnar
- Bra att vi inte gick till Karlskrona, hade blivit jobbigt för oss
- Bra kommunikation och samspel vid förtöjning, revning, etc.
- Flytväst i sittbrunn tas på av sig självt. Även av Valter 3,5 år. 
- Barnen fixar en 4-5h segling utan protester bara vi inte gör det varje dag
- Barnen sköter sig väldigt bra ombord vid segling.
- Barnen gillar att vara ute med båten    
- Videofilm funkar bra som underhållning ibland
- Involvera barnen i allmänna sysslorna
- Fundera mer på vilka aktiviteter finns det i hamn för barnen
- Funkar bra med gäster ombord
- Funkar att segla 7 personer ombord

Vidare så kom vi fram till att vi behöver bli kraftigt bättre på mathållningen. Vi har under semestern testat att köra med en elspis (vi gillar inte gasol) och detta har ju på sätt och vis ibland hindrat oss då spisen som vi köpte inte levererar. Det var ju ingen kvalitetsspis om man säger så.. Oavsett så kom vi fram till att vi behöver:

- Ha bättre matlagningsmöjligheter - troligen är gasol det bästa trots allt
- Jobba med att ha mat klar för under färd så man inte kommer in dö hungrig i hamn
- Planera middagar bättre
- Grilla mer , Vi har ju inte ens grill med oss på båten och vi ser massor som grillar
- Struktur för restauranger - en god middag med dryck landar lätt på 500-600kr  
 

För 2014 semestersegling finns det ju en parameter som inte kan underskattas och det är det fantastiska vädret. Den tryckande hettan var stundtals jobbig och man gick runt konstant små svettig och duschade man så dröjde det 30 min så var man lika svettig igen. Men vi har det ju hellre så än regn och ruskväder så ett stort tack till dessa krafter som bjöd oss på något fantastiskt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar