söndag 2 mars 2014

Autopilot Autohelm MK1 - Byte av rem


Skadade kuggar
I samband med byte av roderlager monterades även autopiloten av ratten för att kunna jobba med lagrena. Efter detta greppade autopiloten inte lika bra längre. Efter granskning av drivremmen så kunde det konstateras att vissa kuggar är skadade remmen i sin helhet var väldigt slapp.

Dessa autopiloter finns i två versioner och efter samtal med Raymarine kunde vi konstatera att jag har den som kallas MK1 med det svarta höljet. Det finns en MKII version med grått hölje och remmen har andra mått så här gäller det att hålla reda på vad som är vad.

Remmen till MKI lagerhålls inte av de vanliga leverantörerna men av Raymarine som ger utmärkt support och service. Jag kollade runt lite på nätet också och fann att remmen lagerhålls av ett bolag i USA som heter Polytech Design. (Direktlänk)

Remmen finns även hos vissa engelska tillverkare men att beställa online hos Polytech var enkelt så det blev det. Remmen kostade $20 och frakten $30 så totalt ca 350Sek. Då postas den direkt hem till brevlådan och det tog en vecka. Nya remmen till vänster och efter ihopmontering kan jag konstatera att allt fungerar som det ska och enligt förväntan. Bra det för autopiloten är en riktigt bra hjälpreda ombord. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar