lördag 23 september 2023

Kappsegling Lagunen 23 Sep - 2 race

Första Lördagscupen bjöd på allt. På bilden är båten inne i en övergående åskfront. Regnet har öst ner i ca 30 minuter med åskknallar ovanför oss på 1 km avstånd. Vi har sett en tromb gå på danska sidan och nu är det finalen på fronten med nedvräkande hagel som svider i kinderna, sikten är max 100 meter. Full stor som vi bara luftar och focken som vi revar för att kunna hantera båten. Det är ett inferno och jag bestämmer mig för att rulla in allt. Sekunderna efter så är det som att komma ut ur en vägg. 7m/s istället för 14, ingen hagel, klar sikt och mållinjen ligger där 300 m framför oss. Kontraster. Vi seglar in i mål och race 1 är avklarat. 


GPSen strejkat denna dag så fått rita manuellt. Redan vid starten kunde man se annalkande moln med regn från sydväst och det var enl. prognos. Vi kryssade oss ut mot märke nr 8 som rundades om styrbord. Slör upp till märke nr 6 och på detta ben började det åskmullra och regna samt såg vi en tromb längre västerut. Vi körde på med god fart och rundade märke nr 6 nr 6 på styrbord. Regnet ökade och ökade, blött var det. Knallar som kom och gick, vi räknade sekunder mellan blixt och knall. Vinden ökade och ökade. Vi hade fulla ställ. Sen small det till och regnet övergick i någon slags hybrid men sen fattade man att det var hagel tillsammans med en vind som bara ylade. Kontrollerat kaos ombord men på gränsen och sen bara så där allt lugnt igen. Vi var igenom och vi såg mållinjen. 

Race 2. Fortsatt ganska mycket vind så rev 1 i storen satt. Babordsbog i starten med kurs på 1:an för rundning om styrbord. Läns ner till 4:an specialprick utanför Malmö hamn fyr. Vinden mojnar och mojnar. Vi slår ut revet i storen. Vi kommer ner till pricken och backar nästan ifrån den. Total punka. Vi stretar emot och försöker. Vi säger att vi seglar hem om det går och kör DNF. Vi går in mot Västra hamnen och slår sen ut igen. Vinden börjar komma tillbaka och vi gör 4 knops fart att jämföra med 2,5 som innan. Vi tar ett ben västerut för att kunna sträcka 1:an och det gör vi. Vinden har nu ökat på rejält igen med minst 8m/s från syd och vi har tuff bidevind mede en båt 10 meter bakom oss men vi hinner före att runda och tillbaka på läns ner igen. Vi skrotade DNF planerna nu när vinden kom. Rundade 4:an igen och nu kryss tillbaka med fulla ställ då vi gick bakom musselodlingen. Lagom till att vi var vid mållinjen så kom en ny regn och vind front på Vi låg parallellt med mållinjen men jag kunde inte falla för det var sånt tryck i seglen så först när vi släppte storen och focken kunde båten trilla ner med vinden och vi gick i mål. Trist dock så missade vi maxtiden med 2-3 minuter. Oavsett en härlig segling.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar