söndag 22 januari 2023

Nytt Rattskin , Älgskinn, Älgö Läder

Nytt rattskin, älgskinn från Älgö Läder som övertog verksamheten från Roberts Marinprodukter. Robert var den som ombesörjde mitt rattskin 2013. Älgö Läder syr på skinn precis som Robert men de tillverkar också läder för att man som båtägare ska kunna sy det hela själv. Man får helt enkelt läder, nål, tråd, tejp och instruktioner och för övrigt en snabb och bra kommunikation med dem om man har frågor. En utökning i produkten är också ekerskinn vilket jag inte hade tidigare. Det är ju en helt ny grej att sy läder och lite skrämmande i början, framför allt om man har tillräckligt med tråd men efter lite praktik så hittar man tekniken och det gick faktiskt rätt så snabbt att sy ihop det hela,. Det kanske tog en 25h totalt  

Det gamla skinnet hade börjat spricka upp lite här och där. 



Det gamla skinnet avplockat. Torrt och sprött. Det var monterat 2013 och togs i bruk 2014 så en åtta år har det tjänstgjort i ur och skur med den äran men nu var det dags för pensionering. 



Nya skinnet jämnt fördelat över ratten. Detta är det viktigaste momentet. Skinnet ska fördelas jämnt över ratten för då finns det tillräckligt med skinn för att få ihop det runt hela ratten. 



Final lap, Att hitta rätt arbetsställning för detta jobb är svårt. Det slutade med att jag satt på golvet i källaren med ratten uppsatt på ett portabelt sågbord där den kunde snurra fritt och jag enkelt se de förstansade hålen i skinnet. Efter ett tag lärde man sig tekniken så en sån här sträcka tog ca 1h. Men då man drog föregående sömn hårt så skar det in i fingrarna av tråden som var dubbel och vaxad. 

Ratten så som rorsman kommer se den. Jag är nöjd med resultatet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar