onsdag 30 juni 2021

Relä kunskap

Det trevliga med att äga en båt är att man tvingas lära sig nya saker hela tiden. Min pump till septiktanken la lämpligt av under halva midsommarhelgen. Inte för att vi använde den när vi låg i hamn men enligt min doktrin ska allt ombord funka. Det fanns inte tillstymelse till ström på kablen och jag misstänkte detta reläet men reläer är just sånt som jag aldrig pysslat med så helt givet var det inte. Men genom en deepdive på nätet i några timmar samt en välriktad fråga till en facebook grupp så kunde jag klura ut det hela. 

Sifferkodningen på ett relä är ju tydlig men man måste bara klura ut hur det förhåller sig. 87 (Förbrukare), 85 (Jordning) 30 (Matningsström, från batteri) och 86 (Styrström, från instrumentpanel). I mitt fall var det ett slutande enkelrelä och detta finns för en femtiolapp på Biltema. Numera ingår ett extra relä i satsen med reservsäkringar. Pumpen spann som en katt efter att reläet var bytt. 

Nytt och fräsht relä
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar