tisdag 23 februari 2021

Översyn flytvästar

I samband med att jag går en kurs inom personlig säkerhet till sjöss så tog jag och gjorde en överyn på min Baltic Race 150 SL väst. Jag blev chokad då det slog mig att jag har inte gjort någon översyn på denna väst alls. Den har hängt med i alla år och har ju seglat hundratals om inte tusentals timmar. Jag förstår inte hur jag kan ha missat denna detalj att se över flytvästen regelbundet. Gaspatronen hade delvis gängat ut sig själv, Detta har Baltic varnat för och kan åtgärdas enkelt. Gaspatronen vägde 140g vilket är inom tolerans på +-2 med utgångsvärde på 142g. Värre var det med bobbinen som stod Expiry 2014 på och som dessutom skadats så skyddslocket låg löst. Positionsljuset fungerade utan problem. Lite att byta på västen alltså tänkte jag tills jag såg märkningen att max livslängd är 10 år. Jag vet att jag köpte den 2011 för det var första gången vi körde Fyrtornsrundan med Compis 28:an så i år är den 10 år gammal. Utifrån detta kommer jag köpa en ny väst istället och ha denna att bada i som övning till sommaren.

På bilden syns nödljus, bobbin i mitten samt gaspatron. 
Kollade upp min frus väst också och den är inköpt senare och här ser man de sk "retainern" som håller gaspatronen fixerad och hindrar den från självurgängning.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar