söndag 3 april 2016

Storfall bytt till Dynemma 10mm

Inför årets påmastning så klädde jag masten och kollade allt vitalt som sig bör dagen innan det är dags. Jag har sett sedan tidigare år att storfallet har en punkt där det finns ett större slitage och av den anledning har jag tejpat med silvertejp för att skydda. I år kändes det som att risken för ett brott på fallet var mer än överhängande och om detta skulle ske mitt i säsongen så är det ju inte så kul direkt. Jag kapade fallet och gjorde en pålstek och provde att hissa i topp. Eftersom det nu var en knopp istället för splits i toppen på fallet så innebar det att knopen var utanför likrännan. Detta kändes inte bra. Även om jag gjorde öglan på pålsteken så liten som möjlig så verkade det som att det inte kom riktigt i topp med samma spänn som man åstadkommer med en splits. Man måste ju kunna spänna upp storseglet ordentligt. Storfallet måste bytas! Nu!Körde ner till hovleverantör Hjertmans och köpte en 10mm 35m Dyneema fall med tillhörande splits och schakel. Jag fick köra hemom för att kapa bort schakeln med vinkelslip. Den var alldels för stor för att kunna användas innanför min likränna. Tillbaka på plats så skarvade jag ihop gammalt och nytt fall med kraftig tråd runt bägge ändar. En mardröm vid denna typ av jobb är ju att den gamla kommer ut utan den nya ... Efter ett lager med silvertejp ovan på så drog jag igenom allt utan problem. Skönt!


Så efter ca 1,5h så var storfallet bytt och det känns jättebra.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar