torsdag 8 januari 2015

Nytt glas till däckslucka Lewmar Aluminium, low profile, sz60, 507x507.

Gamla luckan repig och svår att se ut igenom
Nytt år och genast kan jag bocka av en del saker på det som går under "Nice to have" på listan. En post på denna lista vara en ny däckslucka eller rättare sagt ett nytt glas. Jag vet inte vad man ska kalla det annat än att glaset var repigt och ser nästan spräckt ut även om det inte är det. Man kan ju leva med det men ser trist ut inifrån så gick det att fixa så varför inte. Att ta reda på vilka Lewmaglas man har är hyfsat enkelt då varje glas har en modell beteckning ritsad i glaset (ibland under svarta gummilisten) Jag fann A399600 3P23 B6 vilket kan översättas till Aluminium, low profile, sz60, 507x507.

Nya luckan närmast kameran
Numret till trots så är ett ersättningsglas inget man hittar på hyllan. Jag bad Hjertmans i Limhamn om hjälp och efter några veckor så hade de hittat ett glas. På bilden till vänster så ligger det nya glaset närmast kameran. Kostnaden är 1950sek jämfört med en helt ny lucka och ram (och allt jobb) för 3000 sek.




Att lossa luckan är relativt lätt då det sitter som en "gängbult" som man gängar ner och när denna är borta kan man slå försiktigt ut de svarta cylindrarna och luckan lossnar. (Det är svårare när man ska återmontera eftersom de svarta cylindrarna är i mjuk plast och anläggningsytan för "gängbulten" förstörs lätt) 
 





Med luckan i handen så återstår endast 4 mindre skruvar på varje sida där ramen delar sig och härifrån trär man på ramen på de nya glaset och säkerställer att tätningen hamnar ovanpå ramen. Nästa moment här efter är att montera tillbaka luckan på samma sätt som när man tog bort den.

Detta var ett lätt arbete som tog mig 2h. Svårast var att få loss en gängbult då det är rätt små hål och gängan satt ganska hårt så både avbrutna småborr och finmekaniska skruvmejslar har böjts. Jobbet i gjordes i Januari med blåst, småregn och ca 4 grader är inte optimalt kanske.

Jag kommer återkomma med bild på det nya och repfria utsikten ifrån salongen längre fram. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar