Noterade att man bör hissa seglet på babords sida av förstaget för att undvika fastna i förstagsinfästningen riggbult med tillhörande låsring. Detta kan ske eftersom fallet är dubbelt och den nedre delen är det som fastnar. I övrigt inget noterat annat än fullt ok.
Sidor
måndag 31 maj 2021
Code 0 Segling - 31:e Maj
Gennakersegling & Selden Tandem Fiolblock - 30:e Maj
Först inrullningen gick inte alls det tog bara stopp och jag tänkte att det var fel på hela skiten. Det var ganska mycket vind i seglet och vi avlastade det genom att gå upp lite i vind men samma sak. Det visade sig att man måste ta i ordentligt för att få igång rullandet och det tar tid innan man ser det eftersom det kommer uppifrån och ner. Bra so far! Vi släppte ut igen på annan bog och då fastnade manöverlinan i fiolblocket så då blev det strul men det var lätt att fixa. Vi gick på kurs in mot Västra hamnen en bra stund och det började bygga mer vind upp mot 8-9m/s så det var dags att avrunda Gennakern. Nu släppte vi helt Gennakerskottet och jag drog långa drag i manöverlinan och seglet rullade ihop sig så fint och utan strul. Vi satte focken och hade nu jättefin bidevinds segling med den också. Kanondag och kanonväder!
Selden PBB 50 Fiolblock Tandem. Kan varmt rekommendera denna då den låser tamparna och föhindrar oavsiktligt utrullning samt ger tydlighet i vilken tamp man ska dra i för att rulla in.
Fredagsmys segling - 28 Maj
Byte av ändlöss lopp till storseglets rullmekanism
If it aint broke dont fix it sägs det men vissa saker vill man ligga på förhand med. En av dem är den ändlösa loopen till storseglet som hängt med nu i minst 8 år under min tid och troligen fler inklusive förra ägaren. Till saken hör att jag tycker den tappat lite bettet och eftersom jag ända hade ärenden till segelmakaren så la vi till detta på listan. Så denna byttes så som förskrivs mot en ny 10mm dubbelflätad tamp. Men den nya tampen är lika hal som en nysåpad ål och nyper inte alls i vinchen.
Med den gamla tampen kunde jag dra rakt bakåt en 6-7 gånger och sen var seglet i princip inrullat, denna operation tog max ca 10 sek. Att det funkar så här är ett måste för snabba rev. Seldens manual föreskriver "Pull by hand or use a winch handle och dra i uthalet på lätta vindar". Idag har jag provat allt i både 3 m/s och 8 m/s men lika illa. Det enda som funktionellt fungerar med den nya tampen är om jag lägger inrullnings delen av loopen på en vinsch och vinschar samtidigt som jag håller emot lite på utrullnings delen av ändlösa loopen. Snarlikt Seldens procedur, men detta tar enorm tid att få in seglet i jämförelse med innan så rent performance mässigt duger det inte alls!
Neptun 500 - Nya skottampar till flygande försegel
Här de gamla skottamparna och de fungerar utmärkt också men det visade sig att en av dem var 12mm och det märks stor skillnad när man handhar 12 vs.10mm. Det senare blir mycket lättare att hantera. Längderna var inte heller lika så nu säljer jag dessa om någon vill köpa. De är använda men i funktionellt skick. Ge bud på mail.
10mm - 26 Meter
12mm - 17 Meter
Liros Nautica 8mm - Nya livräddningstamp i bojen
Mot bakgrund av detta så har jag bytt ut tampen till en 8 mm flytande tamp från Liros som heter Nautica Denna har en brottgräns på 900kg. (Nederst på bilden)
Selden Rodkick 10 - Vajer brott
På denna bild har jag borrat upp popnitarna i nederdelen av beslaget och då ser man infästningen av vajern men det är ju inte denna som gett sig vilket jag trodde först.
Här är orsaken till vajerbrottet. Lägger man detta rör fel i förhållande till vajern så skaver det och här syns tydligt att det gjort så och till slut brister det. Exakt hur man ska gör för att lägga det fel vet jag ej men det går tydligen.Rodkicken fick besöka lokala segelmakaren som satte ditt en 5mm Dyneema tamp istället. Ett nytt rör hade jag redan sen gammalt.söndag 16 maj 2021
GX 15 & "Nya Gennakern"
Krister flygare helgen med röd dag och klämdag har erbjudit en del möjligheter att prova hösten och vinterns Gennaker projekt. Eftersom det seglas rätt mycket på liten besättning så kändes det relevant att sätta gennakern på en rulle: Selden GX15 och i samma veva förstorade vi den befintliga Gennakern från ca 65kvm till ca 73 kvm. Storleken beror lite på vem man frågar och hur man ställer upp ekvationen :-) Det är den röda bården som går tvärs som är isydd. Både färg och layout på den röda stjärnan blev bra.
Första seglingen med Gennakern förflöt enligt plan i 5m/s. Kunde gå rätt högt, 60 grader och gott och väl ner till 130 grader. Nu körde vi förvisso utan storseglet satt men 120 ska ju vara minst sagt lugnt. Hur mycket djupare återstår att se senare med storseglet satt. Utrullning och inrullning funkade som det skulle även om det tog en stund att klura ut vilken riktning som rullade in. Gennakern rullar sig tight och fint runt vajern och är enkel att hantera. Det enda som blir lite trix är att skottamparna på segelt landar högt upp när det är inrullat så man måste sätta dessa så att allt klart redan när man hissar. Jämför jag med min Code 0 så kan jag byta skottamp även om seglet är hissat då skothornet är lägre ned. Jag kommer skaffa ett Selden Tandem Fiolblock med 2 Cleats till den ändlösa linan på denna rullen. Detta för att underlätta låsning av Gennakerseglet då man måste släppa på Gennakerskoten för att inte hindra focken, om man ska alternera mellan dessa under segling. Vilket jag ser som självklart.
"Brygghissat"
Gennaker hissad i 2:1 utväxlat fall. Ej nödvändigt med 2:1 för Gennaker men det får sammas med Code 0 där det behövs.tisdag 4 maj 2021
Ny bränslegivare Wema 350
Förra sommaren 2020 så tyckte jag att det var konstigt vid en tankning. För mätaren visade på rött inne i salongen och då ska tanken vara nära tom. Men vi kunde se på den mängd diesel som vi fyllde på med så innebar det att det fanns minst 20 liter kvar. Jag bestämde mig för att kontrollera detta i år och det första jag gjorde var att kolla blogginlägget som just handlar om detta arbete. Detta var en av de först grejerna jag byte under min första säsong medn båten 2013. Blogginlägg 2013 Där läser jag att jag mätt upp tanken till 35cm djup och därav köpt givare på 30 cm.
Nu 2021 har jag mätt igen och kommer fram till att det är 40 cm från botten upp till tankkanten där hålet börjar. Givarflänsen bygger 27mm så det skulle kanske vara möjligt att sätta dit en 40 cm givare men det finns inte jättestor marginal eftersom man ska gänga ner givaren i flänsen. Det som kan ske är att givaren slår i botten och jag kan inte dra åt givaren ordentligt i flänsen vilket kommer leda till diesel läckage vid krängning. Av denna anledning satte jag dit en 35 cm lång givare som jag kan dra åt ordentligt. Förhopningsvis så märker vi någon skillnad men en sak att hålla lite koll på. Enligt Hjertmans så ska det vara 21mm i givarintervall. Fabrikatet är Wema
Beslag från INO i Ljubljana
Jag upptäckte att ett beslag av 4 skiljde sig mot övriga och insåg att det satt inte så snyggt med lite överlapp i plastens urfasning. På de övriga beslagen står det INO och Ljubljana. INO är ett topledande företag gällande tillverkning av rostfritt stål. Jag mailade dem men fick inget svar. Jag mailade Elans generalagent i Sverige, bifogade bilder och mått. Jag påbörjade mailloopen i Januari och vi hördes av med ca 3-4 veckors mellanrum men det fanns ingen lycka i att hitta beslaget i Sverige. Efter ännu några veckor så kom besked att det finns 3 -sista- kvar på varvet i Slovenien. Så i mitten av April kunde jag förmedla min adress och få dem hemskickade via Nordic Yacht i Stockholm som har föredömligt stått till tjänst i detta.
Teaklisten vid nedgångsluckan
Teaklisten som sitter vid nedgångsluckan tog jag ner och slipade fram ny fräsch teak. Nu harmonierar den med övrig ny teak i sittbrunnen.
Ny Teakplatta för GPS fäste
Som en del i den stora teakuppgradering som gjordes i hela sittbrunnen under vintern 2020/2021 så bytte vi även ut teakplattan som GPS fästet är fäst i. Den gamla var i plywood som jag hade betsat och väder och vind hade gjort den rätt illa åtgången.
Nu blir det en enda massiv platta i obehandlad teak som får bli solbränd och vackert grå.