måndag 27 april 2015

Projekt NMEA 2000 - AIS Installation och provkörning

Så var det dags för Garmin AIS 600 installation. AIS enheten monterade jag i salongen (dold) rätt nära elpanel och VHF eftersom det är en hel del kablage som ska gå emellan. Såväl AIS som NMEA nätverket har egna strömbrytare på elpanelen. NMEA nätverket måste ha det för att inte ligga och dra ström från batterierna. Jag hade en strömbrytare ledig på panelen men fick offra topplanternan för AISen. Jag har ju en mast lanterna så det behövs inte två vita ljus. När all elkablage var på plats så testkörde jag med AIS GPS:en liggande i sittbrunnen 

Först hände inget alls men det var för jag glömt ansluta allt till T-kopplingarna som är förbunden med stamkablen och i andra änden sitter GPSen. T-kopplingarna sitter dolt under navbordet men enkla att komma åt om så behövs.



När kablaget var ihop kopplat så dök longitud ochh latitud upp på VHF:en precis som det skall göra. Denna data skickas från GPSen i sittbrunnen. Skulle man trycka in DISTRESS kanppen på VHFen (syns ej i bild) så markeras den positionen på GPS plottern. Självklart kan man trycka in MOB (Man OverBoard) på GPSen också. So far so good alltså.

På GPS skärmen ser man andra båtar som också har AIS sändare. BONACIEUX är här "målaktvierad" vilket innebär att jag har markerat att jag vill hålla koll på denna båt lite extra. Då ser jag i realtid fart, kurs och avstånd till denna båt. Notera min blåa kurslinje till höger i bild. Om man inte målaktiverar så ser man endast den gröna trianglen samt kurslinjen på omgivande båtar. Det är ju först när man kommer nära som man kanske bryr sig om att kika lite nogrannare.

Här är båten DUNKER aktiverad och man kan då få en hel del info om vad det är för båt inkl. längd , bredd och djupgående, mm Det är möjligt att ropa upp båten direkt via GPSen eftersom jag har en Garmin VHF. Detta innebär att man kan skippa anropsmomentet som på manuellt sätt skulle kunna se ut såhär:" här kallar VILJA/SE4589 - på kanal  24 - position 2 distansminuter väster om Drogdens fyr"  allt detta görs genom att trycka ner "Call with radio"   


Den viktigaste funktionen med AIS är ju att upptäcka andra båtar som kan innebära fara för kollisionsrisk. När detta sker så piper en dov men frekvent alarmsignal och på displayen så varnas man för vidare åtgärd. 

AISen behöver en egen GPS antenn och i Garmins packet är det en GA38 som medföljer. Okomplicerad installation men man fick köpa fästet fär pushpit separat. 

Tankarna bakom skissen har nu blivit en del av båten och med detta en god teknisk platform att stå på. Dock gäller som alltid att kunna segla med det som kallas gott sjömanskap och omdöme. Teknik är dock kul! Ett råd om du köper AIS så var noga då du konfigurerar MMSI nummret eftersom man får bara en chans på detta. Gör man fel och vill ändra så måste den återställas av tillverkaren. Detta innebär också att den finns ingen begagnatmarknad för AISer. De föds, lever och dör med båten. 

söndag 12 april 2015

Stort tack

Ett stort tack till er alla som då och då lunkar förbi denna blogg. En del skickar mig ett mail med någon fråga eller fundering, en del har hört av sig så de funderar på att köpa en Elan 333, en del bara att de uppskattar bloggen och informationen. Oavsett vilket så är jag glad för de tillrop jag fått och vill bara säga tack.  Keep up!     

Nya Sprayhooden och Sittbrunnstältet monterat

Nya sprayhooden med klar sikt framöver även om den är uppfälld. I nederkant på bilden syns även bågen till sittbrunnstältet då man är under transport. På sprayhooden kommer det tillkomma 2 fönster då man ritar denna linje då sprayhood är monterad för att få bästa följsamhet med bågen.    
Sittbrunnstält monterat, gott och väl 2 meters ståhöjd. Enkelt att montera och kanon att man kan ha bågarna till tältet liggandes på däck och ur vägen liksom.   
 Vy från babord
Interiörvy. blir bra detta mot vind och regn 












Mitten fönstret akterut går att öppna så att man får enkel passage ut på "baddäck" Finns även en bit kapell att täcka för "hålet" 




Mallningen skedde utan akterstag monterade och här gäller det att se upp så att det inte krockar.

Sjösatt och riggat 2015 04 11

Sjösatt och riggat 2015 04 11

Ny Batteriladdare - CTEK M200 15A

 
Den batteriladdare som satt i när jag köpte båten lät som en arg instängd humla när den var igång. Ljudet förstärktes av att den satt placerad i styrbords sittbrunnsstuv långt akter ut så resonansen blir rätt stor. En dag vid arbete i båten var det helt tyst trots att 220 sladden var ansluten och jag kunde konstatera att den hade lämnat in. Det är det härliga med båtlivet att man lär sig hänsynslös pragmatism. Saker går sönder saker, slutar fungera så kommer det alltid vara men det som är viktigt är hur du hanterar det. Detta skedde i påsk och eftersom Hjertmans hade öppet var det bums dagen efter ner till butik och inhandlade en CTEK M200 15 A. Den föregående var 12 A så 15 A räcker.

Det blev till att röja upp bland gamla kablar. Det gick en 2 ledad kabel från den gamla batteriladdare ner tilll ingenting för den var helt avklippt. De gamla kablarna som faktiskt laddade batteriet tog jag bort helt och ordnade så att CTEKs kablage med ring kabelskor kunde gå fram hela vägen till batteriet. 220 sladden som var skarvad i en socketbit och intejpad i en dosa  fick ett riktigt vägguttag. Såväl uttag som laddare fixerades med skruv. Ljudvolym på denna nya laddare var knappt hörbart så stor skillnad och som vanligt till det bättre.